Important message

De balies van het gemeentehuis zijn tijdelijk in de avond gesloten. De balies sluiten op maandag t/m donderdag om 17.00 uur en op vrijdag om 12.30 uur.

WOZ

WOZ-taxatie

Vanaf 2022 moeten alle gemeenten taxeren op basis van vierkante meters (gebruiksoppervlakte) in plaats van kubieke meters (inhoud). Dit is een wettelijke verplichting en moet de standaard worden in Nederland. De overgang van kubieke meters naar vierkante meters zorgt voor één manier van meten. Dit creëert duidelijkheid en eenheid. Makelaars maken bijvoorbeeld ook gebruik van vierkante meters bij het aankopen en verkopen van woningen.

Heeft deze overgang effect op de huidige WOZ-waarde?

De overgang van kubieke meters naar vierkante meters heeft geen direct effect op de WOZ-waarde van uw woning. Om te kijken of de omzetting goed is verlopen, heeft de gemeente Zevenaar de WOZ-administratie extra gecontroleerd. Dit heeft er soms voor gezorgd dat door onze taxateurs situaties zijn opgemerkt die nog niet in ons systeem stonden. Wanneer een inwoner bijvoorbeeld een schuur of tuinhuisje heeft aangebouwd (waarvoor geen vergunning hoefde te worden aangevraagd), heeft dit gevolgen voor de WOZ-waarde van een woning. Bovendien is de inhoudsberekening aan normen gebonden. Plekken lager dan anderhalve meter mogen bijvoorbeeld niet meegerekend worden. Meting op basis van vierkante meters kan daardoor groter zijn. Wij zijn wettelijk verplicht dit soort situaties mee te nemen in de WOZ-taxatie.

WOZ-waarde en taxatieverslag

Op het aanslagbiljet gemeentebelastingen staat de WOZ-waarde van uw eigen woning, bedrijfspand of grond. Wilt u weten hoe de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfsgebouw is vastgesteld? Dit leest u in het online WOZ taxatieverslag (inloggen met DigiD). In het verslag staan de gegevens van uw woning en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. De WOZ-waarden van alle woningen in Nederland kunt u opzoeken op het landelijke WOZ-waardeloket. Het taxatieverslag van uw bedrijfspand kunt u online opvragen via een contactformulier.

Contact

Denkt u dat de hoogte van de WOZ-waarde niet goed is vastgesteld? Neem dan contact op met één van onze taxateurs. Dit via telefoonnummer (0316) 595 111. Net als voor u is het voor de gemeente belangrijk dat de belastingaanslag en de WOZ-waarde correct zijn. Het indienen van een bezwaarschrift is vaak niet nodig. De gemeente komt graag liever in contact met u. Samen met een taxateur bespreekt u of een wijziging van de WOZ-waarde een betere afspiegeling van de WOZ-waarde is.

Wilt u toch bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde?

Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Bezwaar tegen aanslag gemeentelijke belastingen’