Over de gemeente Zevenaar

De gemeente Zevenaar heeft een lange geschiedenis. De gemeente ontstond in haar huidige vorm in 2018 en vormt het hart van de Liemers.

Geschiedenis

De gemeente Zevenaar heeft een lange geschiedenis. Honderden jaren geleden woonden de Romeinen al in het gebied. Het gebied was de grens van het Romeinse rijk en staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De plaats Zevenaar ontving in 1487 stadsrechten. Sindsdien kan Zevenaar zichzelf een stad noemen. In 2005 fuseerde de toenmalige gemeente Zevenaar, bestaande uit Zevenaar, Babberich en Oud-Zevenaar, met de gemeente Angerlo. In 2018 fuseerde de gemeente met de gemeente Rijnwaarden. Sindsdien telt de gemeente zo’n 45.000 inwoners, verspreid over de 12 kernen: Aerdt, Angerlo, Babberich, Giesbeek, Herwen, Lathum, Lobith, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk, Tolkamer en Zevenaar. In veel kernen is er een wijk- of dorpsraad actief.

Waar ligt de gemeente Zevenaar?

Liemers

De gemeente Zevenaar ligt in het hart van de Liemers. Een prachtig landschap, bestaande uit de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Montferland, dat verscholen ligt tussen de landsgrens en de rivieren Rijn, IJssel en Oude IJssel.

Veelzijdig

De gemeente Zevenaar heeft voor elk wat wils. In het prachtige landschap met haar moerassen, ooibossen en oude rivierarmen  kunt u een heerlijke fietstocht of stevige wandeling maken. Gaat u liever shoppen of pakt u liever een terrasje? Ook daarvoor kunt u goed in de gemeente Zevenaar terecht.

Turmac Cultuurfabriek

De gemeente Zevenaar kunt u vinden in de Turmac Cultuurfabriekexterne-link-icoon. De Turmac Cultuurfabriek was eerder een sigarettenfabriek, in de regio ook bekend als BAT. In 2008 sloot de fabriek haar deuren. De publieksbalie van de gemeente verhuisde in 2015 naar de Turmac Cultuurfabriek, een jaar later volgde de rest van de gemeente. Naast de gemeente is ook de bibliotheek, een horecagelegenheid, het Liemers Museum en RSD de Liemers in het pand te vinden.

Video over de gemeente Zevenaar

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.