Important message

De ingang naar de parkeerplaats voor bezoekers van het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek is gewijzigd. Rij via het stationsplein.

Circulariteit

De circulaire economie is een nieuwe manier van denken over hoe we met grondstoffen, producten en afval omgaan. We willen af van het te veel gebruiken van eindige grondstoffen en het onnodig weggooien van producten. De circulaire economie zit zo in elkaar dat producten langer worden gebruikt en als ze niet meer te repareren zijn, worden de onderdelen of grondstoffen opnieuw gebruikt om andere producten van te maken. Dat begint al bij het ontwerp van producten. Daarin wordt rekening gehouden met het delen van producten, de mogelijkheid om onderdelen te repareren en het hergebruik van onderdelen en grondstoffen. Dit helpt om een beter milieu te realiseren én zorgt er voor dat we zuiniger om gaan met de grondstoffen die we nu nog hebben.

Wat doet de gemeente

In een circulaire economie draait alles om zuinig omgaan en hergebruik van producten en grondstoffen. Nederland moet circulair zijn in 2050. Dit komt voort uit het Rijksbrede programma Circulaire Economie. De gemeente Zevenaar draagt haar eigen steentje bij aan de onderdelen in dit programma

Inkoop en aanbestedingstrajecten

Wij werken aan het verduurzamen van onze inkoop en aanbesteding. Er lopen twee sporen: ‘circulair inkopen’ en ‘circulariteit en duurzaamheid in GWW’ (= Grond-, Weg- en Waterbouw). Mooi om te vermelden: in 2018 won de gemeente Zevenaar de Koopwijsprijs met de aanbesteding van een circulair fietspad.

(Hergebruik van) afval

Op het gebied van afval zetten wij ons in op een verdere verlaging van het afvalaanbod tot 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Hiermee voldoen we in 2020 aan de doelstelling uit het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). Daarnaast stimuleren we het verminderen van zwerfvuil langs schoolroutes. Het aanbieden van afval bij het aanbiedstation blijft laagdrempelig en betaalbaar. We onderzoeken bovendien hoe we het scheiden van afval voor hergebruik nog beter kunnen stimuleren.

Afvalwater en waterhuishouding

Als gemeente hebben we de wettelijke zorgplicht om het stedelijk afvalwater in te zamelen en te transporteren, de afvoer van het regenwater in de openbare ruimte en de grondwaterstand. Deze gemeentelijke taken zijn vastgelegd in het Watertakenplan De Liemers (WTP) 2017-2021. We bevorderen hierbij duurzaamheid in de buitenruimte.

Vragen?

Heeft u een vraag over circulariteit of bent u op zoek naar meer informatie over het onderwerp duurzaamheid? Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden op onze website of stuur een e-mail naar duurzaamheid@zevenaar.nl. Bellen mag natuurlijk ook: (0316) 595 111.

 

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelf een bijdrage leveren aan een circulaire economie.

 • Drink water uit een hervulbare fles
  Plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Drink daarom kraanwater uit een her­vulbare waterfles. Dat scheelt veel plastic.
 • Gooi kapotte spullen niet weg, maar repareer ze
  Is uw broodrooster stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of ‘ie gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij een Repair Café.
 • Scheid afval en geef spullen een tweede leven
  Afval scheiden is tegenwoordig makkelijker. Zo wordt uw restafval minder. Maak andere mensen blij door spullen te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Op deze manier maakt u anderen blij.
 • Neem een tas mee bij het boodschappen doen
  Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als u naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat u koopt meerdere keren. En gooi het in de PMD-container als het stuk is.
 • Gooi geen eten weg
  Nog steeds verdwijnt er veel eten in de prul­lenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen. Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. Vaak kunt u daar nog hele lekkere dingen mee maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.

Circulair ondernemen

Kijk voor meer informatie over circulair ondernemen op  www.circulairondernemen.nl of op de website van de  Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Downloads