Energietransitie

Energietransitie gaat over de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Duurzame energie komt uit bronnen die nooit opraken. U kunt dan denken aan energie uit wind, aardwarmte, stromend water en de zon.

Dit kunt u vandaag al doen

  • Heeft u een koophuis of bent u ondernemer? Bekijk of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op uw huis of bedrijfspand. 
  • Stap over op groene stroom, dat is elektriciteit die wordt opgewekt door bijvoorbeeld de zon of de wind. De prijs die u betaalt, verschilt per energieleverancier. Maar die is meestal vergelijkbaar of zelfs iets lager dan de prijs voor ‘grijze’ stroom. 
  • U kunt ook een afspraak maken met een energiecoach voor advies op maat, bijvoorbeeld over manieren waarop u uw woning energiezuiniger kunt maken en hoe u energie kunt besparen.
  • Speel het bespaarspel op Steffie.nlexterne-link-icoon en krijg direct simpele tips om energie te besparen.

Wist u dat u door het isoleren van uw gevel of spouwmuur tot 20% energie kunt besparen?

Dit doen we als gemeente

De gemeente Zevenaar maakt onderdeel uit van de RES-regio Arnhem Nijmegen. RES staat voor Regionale Energiestrategie. In de RES-regio zitten 16 gemeenten, de provincie, de waterschappen en netbeheerder Liander. Samen onderzoeken we waar en hoe we het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) kunnen opwekken. Maar ook of we andere warmtebronnen dan aardgas kunnen gebruiken, zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen.

Daarnaast kopen gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen samen de levering van lokale, duurzame elektriciteit in. In de overeenkomst met de leverancier is dit gekoppeld aan de voorwaarde dat deze energie zo snel mogelijk wordt opgewekt in nieuw te bouwen installaties (zonnepanelen, windmolens of waterkracht). 

Als gemeente Zevenaar hebben we duidelijke doelen gesteld. We willen dat in 2030 de gemeentelijke CO2-uitstoot met 55% is verminderd. In 2040 willen we aardgasvrij zijn en in 2050 energieneutraal.

Zo gaan we samen op weg naar duurzamere energie! Welke actie onderneemt u vandaag voor morgen?

Contact

Heeft u een vraag of een goed idee, dan horen we graag van u. Neem contact op met team Duurzaamheid via (0316) 595 111 of vul het vraagformulierexterne-link-icoon in.