Fairtrade
Waarom Fairtrade?
Fairtrade Gemeente is een titel voor gemeenten die zich hebben verbonden aan eerlijke handel, ofwel fairtrade. Fairtrade gemeente Zevenaar is een initiatief van de Wereldwinkel Zevenaar en de gemeente. De campagne bouwt voort op het vrijwilligerswerk van de Wereldwinkels. De Wereldwinkels spannen zich al meer dan 50 jaar met succes in om mensen in ontwikkelingslanden een menswaardig bestaan te bezorgen. Dat doen zij door de onder andere koffie, thee, chocolade, rijst en cadeauartikelen in te kopen voor een eerlijke prijs. Zo kunnen deze mensen leven van hun werk en investeren in een duurzame toekomst. Door in onze gemeente Fairtrade producten te verkopen/aan te bieden, helpen wij dus boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.
Doel
Nog steeds leeft ruim een miljard van alle mensen in armoede. Door eerlijke handel te drijven, kunnen we dat stoppen. Dit willen we bereiken door de verkoop en het gebruik van fairtrade en duurzame producten onder bedrijven, instellingen en inwoners in de gemeente Zevenaar aan te moedigen. Belangrijk is dat ook de consument weet dat zij eerlijke producten kan kopen en wáár die te koop zijn.
Keurmerken en labels
Een product is Fairtrade als alle partijen in de handelsketen kunnen aantonen dat zij de internationale principes van fairtrade nakomen. Initiatieven die de Fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Fairtrade Nederland), de World Fair Trade Organisation (WFTO), Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. De producten zijn te koop in verschillende groothandels, supermarkten en andere winkels. Hieronder vindt u de logo’s die gebruikt worden om aan te tonen dat producten Fairtrade zijn.
Kernteam Fairtrade Gemeente
Het kernteam bestaat op dit moment uit zes leden, een afvaardiging namens de WereldWinkel Zevenaar en gemeente Zevenaar.
Harry Koster |
Campagneleider gemeente Zevenaar |
Gerard Broersen |
Teamlid |
Marijke Visser |
Teamlid |
Gerda Braamhaar |
Teamlid |
Ghislaine Leparoux | Teamlid |
Lars Grims |
Gemeente Zevenaar |
Titel Fairtrade gemeente
Om de titel Fairtrade gemeente te behalen heeft de gemeente aan onderstaande 6 voorwaarden voldaan.
- Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel te behalen. En daarna te behouden.
- Het gemeentebestuur spreekt zich uit voor fairtrade en koopt fairtrade producten in.
- Plaatselijke winkels verkopen fairtrade producten. De plaatselijke horeca serveert fairtrade producten.
- Lokale maatschappelijke organisaties en bedrijven gebruiken fairtrade producten.
- We vestigen geregeld de aandacht op fairtrade. En we organiseren een evenement om fairtrade bij alle inwoners onder de aandacht te brengen.
- De werkgroep stimuleert bedrijven en organisatie om duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in de bedrijfsvoering op te nemen.
Activiteiten
Om de titel van Fairtrade gemeente te behalen organiseerde de werkgroep onder andere onderstaande activiteiten:
- Musical Max Havelaar
- Fair & Green markt
- Film White Cube
Meedoen
Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties: iedereen kan bijdragen aan eerlijke handel. U kunt meedoen door:
- Fairtrade koffie en thee te schenken en/of;
- Te verduurzamen. Hierbij kunt u denken aan zonnepanelen, isolatie, vermindering van aardgas en het gebruik van papier met FSC-keurmerk en/of;
- Biologische en lokale producten te kopen en verkopen.
Meer info is te vinden op de website van Fairtrade Gemeenten. Ondernemers en organisaties die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan Fairtrade gemeente Zevenaar, kunnen een e-mail sturen naar duurzaamheid@zevenaar.nl. U kunt ook contact opnemen met team Duurzaamheid via (0316) 595 111.