Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een verblijfsvergunning type I of II? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Een vreemdelingenpaspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Maak daarvoor online een afspraak.

Goed om te weten

Kwijt of gestolen

Is uw vreemdelingenpaspoort kwijt of gestolen? Dan vult u bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. U hoeft niet naar de politie voor een proces-verbaal als het kwijt is. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie. U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissingexterne-link-icoon.
Het zonder een plausibele reden als vermist opgeven van drie of meer documenten in een periode van vijf jaar kan leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringenexterne-link-icoon. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Afhalen

Na ongeveer een week kunt u uw paspoort zelf afhalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan t​ijdens de openingstijden. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het paspoort.

Geldigheid

Hoelang het vreemdelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Meenemen

Als u 18 jaar of ouder bent

  • Uw verblijfsvergunning.
  • Alle paspoorten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisenexterne-link-icoon.
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; u betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).

Als je jonger dan 18 jaar bent

Kosten

Soort paspoortTarief 2024
Vreemdelingenpaspoort€ 63,40