passport iconPaspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U maakt daarvoor eerst online een afspraak. Vraagt u een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee. Beide ouders moeten een handtekening zetten en bij de aanvraag is een geldig legitimatiebewijs van beide ouders onmisbaar. Het kind moet persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen.

Goed om te weten

Paspoort snel nodig

Heeft u het paspoort snel nodig? Maak een afspraak voor een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 12.30 uur aanvraagt, kunt u het document de volgende werkdag afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Paspoort kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? U vult bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. Als u uw paspoort bent kwijtgeraakt, hoeft u niet naar de politie voor een proces-verbaal. In geval van diefstal of misdrijf is het wel van belang aangifte te doen bij de politie. U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissing.
Het zonder een plausibele reden als vermist opgeven van drie of meer documenten in een periode van vijf jaar kan leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringen. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

Afhalen

Vijf werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u uw nieuwe  paspoort ophalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan de hele dag t​ijdens de openingstijden. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig heeft? Lees de informatie van de Rijksoverheid over visa. Een visum kunt u aanvragen op de website visum.nl.

Geldigheid

Soort paspoort Geldig
Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder 10 jaar
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar

Meenemen

Als u 18 jaar of ouder bent

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisen.
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; u betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).

Als je jonger dan 18 jaar bent

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die je hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisen.
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; je betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).
  • Een kopie identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft
  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degenen die het gezag heeft: Toestemmingsformulier paspoort of ID-kaart voor kind, geprint en ondertekend.

Kosten

Paspoort Tarief 2023
Paspoort € 77,85
Paspoort, met spoedaanvraag     € 130,85
Paspoort tot 18 jaar € 58,85
Paspoort tot 18 jaar, met spoedaanvraag € 111,85