Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. U maakt daarvoor eerst online een afspraak. Vraagt u een identiteitskaart aan voor een kind jonger dan 12 jaar? Neem dan een ingevuld toestemmingsformulier mee. Beide ouders moeten een handtekening zetten en bij de aanvraag is een geldig legitimatiebewijs van beide ouders onmisbaar. Het kind moet persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen.

Goed om te weten

Snel nodig

Heeft u de identiteitskaart snel nodig? Maak een afspraak voor een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart voor 12.30 uur aanvraagt, kunt u het document de volgende werkdag afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? Dan vult u bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. Als de kaart kwijt is hoeft u niet naar de politie voor een proces-verbaal. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie.
U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissingexterne-link-icoon.
Het zonder een plausibele reden als vermist opgeven van drie of meer documenten in een periode van vijf jaar kan leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringenexterne-link-icoon. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. U regelt de aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar buitenlandexterne-link-icoon bij de Marechaussee.

Toestemming nodig

Tot 12 jaar is toestemming nodig van ouders/gezaghouders om een ID-kaart aan te vragen.

Afhalen

Vijf werkdagen ná de dag van de aanvraag kunt u uw nieuwe ID-kaart ophalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan de hele dag t​ijdens de openingstijden. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Geldigheid

Geldig
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder10 jaar
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar5 jaar

Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon leest u naar welke landen u kunt reizen met een identiteitskaart.

Meenemen

Als u 12 jaar of ouder bent:

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als deze zijn verlopen.
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisenexterne-link-icoon.
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; u betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).

Als je jonger dan 12 jaar bent:

Kosten

Soort ID-kaartTarief 2024
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder€ 75,80
ID-kaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag€ 132,85
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar€ 40,90
ID-kaart voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag€ 97,95