Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Een vluchtelingenpaspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Daarvoor maakt u online een afspraak.

Wat u moet weten

Snel nodig

Heeft u uw vluchtelingenpaspoort snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.00 uur. U kunt uw paspoort de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.


Kwijt of gestolen

Is uw vluchtelingenpaspoort kwijt of gestolen? Doe dan eerst aangifte bij de politie. Daarna kunt u een nieuw paspoort aanvragen in het gemeentehuis. Neem het proces-verbaal van de politie mee.
U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissing.


Geen vluchtelingenstatus

Heeft u geen vluchtelingenstatus? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.


Geldigheid

Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Meenemen

  • Uw verblijfsvergunning
  • Eventueel uw huidige paspoort, ook als het is verlopen
  • Een pasfoto die voldoet aan de eisen. De pasfoto die gebruikt is voor uw oude reisdocument kan niet gebruikt worden voor uw nieuwe aanvraag
  • Als u jonger bent dan 18 jaar: origineel identiteitsbewijs van beide ouders (geen kopie)
  • Als u jonger bent dan 18 jaar en uw ouders zijn gescheiden: schriftelijke toestemming van de ouder(s) of degene die het gezag heeft
  • Bankpas. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Ophalen

Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan de hele dag tijdens de openingstijden. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen.

Kosten

Soort paspoort Tarief 2017
Vluchtelingenpaspoort € 51,45
Vluchtelingenpaspoort, met spoedaanvraag € 99,00