Verstopping riool

Riool verstopt? Onderzoek dan eerst waar de oorzaak van de verstopping zit. Zit de rioolverstopping op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in. Zit de verstopping in de gemeentegrond? Bel ons. Wij verhelpen de verstopping.
Spoedmelding buiten openingstijden? Bel dan (0316) 595 111 en kies optie 1 uit het keuzemenu.

Wat kunt u zelf doen?

  • Als het regent en er komt rioolwater uit uw toiletpot omhoog, dan kunt u een gat maken in de regenpijp (laag bij de grond). Zo ontlast u het verstopte riool.
  • Als het water in uw gootsteen of uw douche niet meer doorloopt kunt u dit met een zuignap proberen te verhelpen. Helpt dit niet, schroef dan de sifon (zwanenhals) los en maak deze grondig schoon. Ontvet de afvoer door er soda en heet water door te spoelen.
  • Als uw toilet verstopt is kunt u dit ook met een zuignap proberen te verhelpen.
  • Tot slot is ook het gebruik van een riool- of ontstoppingsveer een mogelijkheid om de verstopping los te krijgen.

Helpt dit allemaal niet, dan zit de verstopping mogelijk ergens anders in de afvoer en moet u eerst onderzoeken waar de verstopping zit.

Verstopping ergens anders

Onderzoek eerst waar de oorzaak van de verstopping zit. Hiervoor moet u als eigenaar de controleput opgraven. Deze controleput vindt u meestal op de grens van uw terrein, ongeveer 60 cm vanaf de erfgrens, 70-120 cm onder de grond. U kunt bij de gemeente een tekening opvragen van de locatie van de put. Houd er rekening mee dat we niet van alle locaties tekeningen beschikbaar hebben. Let op: u mag niet op gemeentegrond graven.

Staat er geen water in de controleput? Laat dan vanuit uw woning water wegstromen, zet bijvoorbeeld een kraan open.

  • Komt het water niet bij de controleput? Dan zit de verstopping in uw eigen deel van de riolering. Bel dan een bedrijf dat uw riool kan ontstoppen. U betaalt zelf de kosten. Check goed welk bedrijf u inschakelt en of de kosten realistisch zijn, er zijn helaas ook malafide bedrijven
  • Blijft er water in de controleput staan? Dan is het riool op gemeentegrond verstopt. Meld dit direct bij de gemeente. Dit kan door te bellen naar (0316) 595 111. Belt u buiten kantooruren? Bel dan ook naar (0316) 595 111. U krijgt dan een bandje te horen en komt via keuze 1 bij de storingsdienst terecht.

Geen controleput aanwezig

Is er geen controleput aanwezig? Graaf dan 60 cm vanaf de erfgrens op uw perceel de leiding op en open deze door er een gat in te maken. Zorg ervoor dat u niet in het openbare gebied graaft of laat graven, zoals bijvoorbeeld in het trottoir. Neem in de volgende gevallen altijd contact met ons op: 

  • Als het nodig is om in de openbare grond te graven, zoals het trottoir. 
  • Als de gevel van de woning de erfgrens is en u aan kunt geven waar de leiding het pand verlaat.
  • Als de locatie van de leiding niet bekend is. Laat deze dan eerst via een loodgieter/ontstoppingsbedrijf opsporen voor u contact met ons opneemt. Check goed welk bedrijf u inschakelt en of de kosten realistisch zijn, er zijn helaas ook malafide bedrijven.

Kosten bij inschakelen bedrijf

  • Ligt de oorzaak van de verstopping in het riool op uw terrein, dan betaalt u de kosten. Ligt de oorzaak van de verstopping in het riool op gemeentegrond, dan lost de gemeente het probleem op en zijn de kosten daarvan voor de gemeente. Als blijkt dat de oorzaak van de verstopping verkeerd gebruik van het riool is, dan zal de gemeente de kosten van de ontstopping op u verhalen.
  • Heeft u een bedrijf ingeschakeld om de controleput op te graven en/of gaandeweg de werkzaamheden komt u/het bedrijf erachter dat de verstopping in het riool op gemeentegrond zit, dan moet u /het bedrijf meteen stoppen met de werkzaamheden. Meld dit direct bij de gemeente. Dit kan door te bellen naar (0316) 595 111. Belt u buiten kantooruren? Bel dan ook naar (0316) 595 111. U krijgt dan een bandje te horen en komt via keuze 1 bij de storingsdienst terecht.
  • Heeft u een bedrijf ingeschakeld om een verstopping in het riool op uw terrein te verhelpen? Dan kunt u deze kosten niet verhalen op de gemeente. Ook niet als het bedrijf aangeeft dat het riool op gemeentegrond verstopt was. Als een spoedmelding wordt gedaan bij de gemeente en de medewerker zegt dat het bedrijf mag doorgaan met de werkzaamheden, dan worden de kosten wel vergoed. Dan handelt u volgens de instructie van de gemeentelijke medewerker.
  • Heeft u het riool laten doorspuiten via uw toiletpot? Ook dan kunnen de kosten niet worden vergoed. Het is dan onduidelijk waar de verstopping zat. De verstopping wordt immers altijd weggespoten. Ook is de oorzaak van de verstopping niet meer te achterhalen. Andere activiteiten zoals cameraonderzoek in het riool worden ook niet vergoed.
  • Een realistisch bedrag voor het verhelpen van een verstopping door een (erkend) rioolontstoppingsbedrijf ligt tussen de €150,- en €450,-.
  • Als sprake blijkt van een verstopping in het riool op gemeentegrond en u doet daarvan geen en niet meteen melding bij de gemeente, maar laat een bedrijf de verstopping verhelpen, dan vergoedt de gemeente niet de ontstoppingskosten die het bedrijf in rekening brengt.