Tweede paspoort

Reist u veel naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Een tweede paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Daarvoor maakt u online een afspraak.

Goed om te weten

  • U moet kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft. Dit kan met een bewijs waaruit blijkt dat u een land wilt bezoeken dat in conflict is met een land waarvan u al stempels in uw paspoort heeft of een bewijs dat u regelmatig naar verschillende visumplichtige landen moet reizen. Kan ik een tweede Nederlands paspoort aanvragen?externe-link-icoon
  • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Voor een eenmalig bezoek aan het buitenland kunt u geen tweede paspoort krijgen. Wel kunt u hiervoor bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een noodpaspoort aanvragenexterne-link-icoon.

Snel nodig?

Heeft u het tweede paspoort snel nodig? Maak een afspraak voor een spoedaanvraag. Als u het tweede paspoort voor 12.30 uur aanvraagt, kunt u het document de volgende werkdag afhalen. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Kwijt of gestolen

Is uw tweede paspoort kwijt of gestolen? Vul bij de gemeente een formulier in om verlies of diefstal te melden. U hoeft niet naar de politie voor een proces-verbaal. Neem wel uw andere paspoort mee. In geval van diefstal of misdrijf wordt wel aangeraden aangifte te doen bij de politie. U kunt de vermissing ook digitaal doorgeven via de verklaring van vermissingexterne-link-icoon.
Het zonder een plausibele reden als vermist opgeven van drie of meer documenten in een periode van vijf jaar kan leiden tot opname in het Register paspoortsignaleringenexterne-link-icoon. Deze opname heeft gevolgen voor het recht op een reisdocument.

Afhalen

Na ongeveer een week kunt u uw paspoort zelf afhalen. Voor afhalen hoeft u geen afspraak te maken, dat kan t​ijdens de openingstijden.

Visum

Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig heeft? De Rijksoverheid geeft hierover meer informatieexterne-link-icoon. Een visum kunt u aanvragen op de website visum.nlexterne-link-icoon.

Geldigheid

ProductGeldig
Tweede paspoort2 jaar

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft. Ook als deze zijn verlopen.
  • Documenten om aan te tonen dat u het tweede paspoort nodig heeft.
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisenexterne-link-icoon.
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; u betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).

Kosten

Soort tweede paspoortKosten
Tweede paspoort voor volwassen van 18 jaar en ouder€ 83,85
Tweede paspoort voor volwassen van 18 jaar en ouder, met spoedaanvraag€ 140,90