Trouwen

Het is mogelijk om in de gemeente Zevenaar te trouwen. U kunt trouwen op verschillende locaties en op elke dag van de week. En met de trouwambtenaar die u wilt. We regelen het samen.

Goed om te weten

Als eerste reserveert u een datum voor uw huwelijk. Na deze reservering ontvangt u van ons een bevestigingsmail. Bij deze mail ontvangt u ook de formulier voor de melding van uw voornemen om te trouwen. Reserveer met bovenstaande knop uw datum.

Er is in Nederland geen verschil meer tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap. De gang van zaken op de grote dag is precies hetzelfde en de kosten zijn gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschapexterne-link-icoon.

De informatie die u hier leest over trouwen geldt ook voor een geregistreerd partnerschap en voor het  omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Melding voornemen

Voordat u trouwt in Zevenaar, doet u hiervan een melding bij ons. Dit noemen we ook wel ondertrouw. Doe dit op tijd zodat we uw trouwdatum kunnen vastleggen en deze bijzondere dag samen met u goed kunnen regelen. U kunt al vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum een melding doen. Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.

Als u of uw partner een nationaliteit van een land buiten de Europese Unie heeft, neem dan minimaal 3 maanden voor het huwelijk contact met ons op zodat er voldoende tijd is om het huwelijk voor te bereiden.

Voorwaarden

  • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
  • U mag niet al getrouwd zijn.
  • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
  • U mag niet gedwongen worden.
  • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Getuigen

Bij het huwelijk zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn. U zorgt zelf voor deze getuigen. De gemeente levert geen getuigen.

Naamgebruik

Als u trouwt of uw partnerschap registreert, kunt u kiezen welke achternaam (geslachtsnaam) u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. Uw keuze legt u vast bij de melding van het voornemen om te trouwen.

De mogelijkheden zijn:

  • Alleen uw eigen achternaam.
  • Alleen de achternaam van uw partner.
  • Uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner.
  • De achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam.

Alleen gebruik achternaam wijzigt

U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam (geslachtsnaam) blijft gelijk. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.

Bij de gemeente geeft u aan welke achternaam overheden moeten gebruiken, zoals de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Andere instanties, zoals uw bank en verzekeraar, informeert u zelf over uw naamgebruik.

Beperkte gemeenschap van goederen

U trouwt in Nederland altijd in beperkte gemeenschap van goederenexterne-link-icoon. Wilt u dit anders regelen, neem dan contact op met een notaris. Kijk voor meer informatie op de website notaris.nlexterne-link-icoon.

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt een geregistreerd partnerschap om laten zetten in een huwelijk. Dit kan tijdens een ceremonie maar ook aan de balie. Omzetting aan de balie is gratis. Neem contact met ons op om hiervoor een afspraak te maken. Bij de omzetting zijn geen getuigen nodig.