Hulp bij hoge energiekosten

Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie? Op deze pagina leest u hoe wij u hierbij kunnen helpen.

Hoe wij kunnen helpen

Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen  tot 120% van de bijstandsnorm krijgen een energietoeslag van de overheid. Het gaat om eenmalig €1300,00. Op de pagina Energietoeslag vindt u meer informatie.

Energiefonds

Heeft u geen recht op de energietoeslag? En heeft u een inkomen tussen de 120% en 150% van de bijstandsnorm? Dan kunt u een bijdrage uit het energiefonds aanvragen.

Energiecoaches

Wilt u uw huis energiezuiniger maken? En kunt u wel wat tips gebruiken? Schakel dan de gratis hulp in van één van onze energiecoaches.

Energiefixers

Heeft u een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm? En zijn uw energiekosten het afgelopen jaar gestegen? Onze Energiefixers helpen u graag om te besparen op uw energierekening. Het werk dat de Energiefixers voor u uitvoeren is gratis. En ook de producten die ze gebruiken zijn gratis.

Wat u zelf kunt doen

Tips om energie te besparen

Er zijn verschillende maatregelen waarmee u uw woning energiezuinig kunt maken. Dat wil zeggen dat er minder gas of elektriciteit nodig is om de woning te verwarmen. Goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Er zijn grote en kleine maatregelen. Wij verdelen de grote maatregelen in vier categorieën: isoleren, ventileren, opwekken en verwarmen. Een overzicht van tips en maatregelen vindt u op de website van het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon.

Telefonisch advies

Alle woningen in Nederland gaan de komende 30 jaar stap voor stap van het aardgas af. Heeft u een koopwoning en wilt u aan de slag, maar weet u niet goed hoe? De adviseurs van het Regionaal Energieloket helpen u graag met een plan op maat. Helemaal afgestemd op uw woning, wensen en budget. Op de website van het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon kunt u meer informatie vinden en een afspraak maken.

Huisscan

Wilt u graag energie besparen? Dan is het belangrijk om te weten welke maatregel voor uw woning en situatie het meest geschikt is. Doe daarom eerst de gratis online HuisScan. Aanvragen kan via de website van het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon.

Subsidies en leningen

Leningen

Overweegt u om uw huis duurzamer, energiezuiniger of kwalitatief beter te maken? Deze investeringen kosten vaak veel geld. Daarom bieden de provincie en de gemeente u de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor verbetering van uw huis: de Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen.

Subsidies

Er zijn meerdere subsidies waar u gebruik van kunt maken om uw huis energiezuiniger te maken. Bekijk de subsidies en voorwaarden op de website van het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon.

Veel gestelde vragen verduurzamen

Als gemeente Zevenaar bieden wij de volgende activiteiten en regelingen:

  • Stimuleringslening
  • energiecoaches
  • digitale Huisscan van het Energieloket

Daarnaast bieden regelmatig inkoopacties aan. Houdt hiervoor onze communicatiekanalen (toevoegen?) in de gaten.

Het Rijk biedt u de volgende regelingen:

  • ISDE-subsidie (hierbij dient duidelijk te zijn dat inwoners met vragen bij RVO terecht kunnen).
  • Nationaal warmtefonds biedt een lening aan tegen 0% rente voor huishoudens met een verzamelinkomen tot € 45.000,-.
  • U kunt de gratis digitale Huisscan van het Energieloket uitvoeren
  • U kunt een afspraak inplannen voor een gesprek met een energiecoach
  • Er zijn verschillende maatregelen waarmee u uw woning energiezuinig kunt maken. Kijk voor de maatregelen en tips op de website van het Regionaal Energieloketexterne-link-icoon

Er zijn meerdere leningen en subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van uw huis.

  • Nationaal warmtefonds 0% lening
  • Stimuleringslening Verzilverlening/Maatwerklening
  • ISDE-subsidie

Milieu Centraalexterne-link-icoon laat zien welke apparaten veel stroom verbruiken en wat u er aan kunt doen.

U kunt zelf een elektrische kookplaat kopen. Het overgaan op elektrisch koken valt niet onder verantwoordelijkheid van de verhuurder, als er geen gedwongen afsluiting van het aardgas plaatsvindt. Als de woningen gedwongen van het aardgas moeten, is de verhuurder verantwoordelijk voor het bieden van een alternatief.

Niet elke verhuurder is verplicht om duurzame aanpassingen te doen. U kunt de verhuurder wel vragen om duurzame aanpassingen te doen. Gaat de verhuurder akkoord, houdt u er dan rekening mee dat u meer huur kunt gaan betalen. Weigert de verhuurder om aanpassingen te doen? Dan kan een rechter toch bepalen dat de verhuurder de onderstaande aanpassingen moet doen:

  • dakisolatie, gevelisolatie en raamisolatie
  • vloerisolatie van de vloer boven de kruipruimte
  • het vervangen van een cv-ketel van meer dan 10 jaar oud door een cv-ketel met een opwekkingsrendement van minimaal 80%.