taxes iconStimuleringslening Toekomstbestendig wonen

Overweegt u om uw huis duurzamer, energiezuiniger of kwalitatief beter te maken? Deze investeringen kosten vaak veel geld. De provincie Gelderland en de gemeente Zevenaar vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen toekomstbestendiger worden gemaakt. Daarom bieden de provincie en de gemeente u de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor verbetering van uw huis: de Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen.
Let op! Geld lenen kost geld.

Wat is de Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen?

U woont fijn en bent tevreden met de buurt en de mensen om u heen. Het ligt dus voor de hand om hier zo lang mogelijk te blijven wonen. Zeker als u uw huis energiezuiniger kunt maken. Met de Toekomstbestendig Wonen Lening is dat mogelijk.

Om te kunnen blijven wonen in uw vertrouwde omgeving is het soms nodig uw woning aan te passen, zodat u er op latere leeftijd ook veilig kunt wonen. Bijvoorbeeld door het realiseren van een slaap- en badkamer op de begane grond of het drempelvrij maken van uw woning. Maar ook asbest verwijderen en energiebesparende maatregelen kunt u financieren met de Toekomstbestendig Wonen Lening.  

Vier soorten leningen

Er zijn vier soorten leningen: consumptief, hypothecair, Verzilverlening en de Maatwerklening. Afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en of er wel of geen overwaarde is van uw woning, biedt de Toekomstbestendig Wonen Lening voor bijna iedere woningeigenaar in Gelderland een financieringsoplossing. Voor elke lening geldt dat minimaal één energiemaatregel onderdeel moet zijn van de voorgenomen investeringen en dat minimaal 25% van het aangevraagde leenbedrag bestaat uit energiebesparende maatregelen of maatregelen ten behoeve van een levensloopbestendige woning. Meer informatie over de verschillende vormen en mogelijkheden leest u op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

De maatregelen die voor de lening in aanmerking komen

  • Energiebesparing en -opwekking (denk aan isolatie, zonnepanelen, warmtepomp)
  • Levensloopbestendigheid (bijvoorbeeld badkamer en slaapkamer op de begane grond, betere toegankelijkheid van de woning)
  • Kwaliteitsverbetering (bijvoorbeeld een verouderde badkamer vernieuwen)
  • Funderingsherstel en asbestsanering

Voor een volledig overzicht van de maatregelen verwijzen wij u graag naar de maatregelenlijst onderaan deze pagina.

Door alle leningen voor het verbeteren van woningen onder één regeling aan te bieden, hoeft u geen meerdere aanvragen te doen als u uw woning wilt aanpassen. Meer informatie over de verschillende vormen en mogelijkheden leest u op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

De regeling ‘Toekomstbestendig Wonen in Gelderland’ is een initiatief van de provincie Gelderland en wordt samen met gemeenten en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) uitgevoerd. SVn is de uitvoerder, stort de lening in een bouwdepot en betaalt rechtstreeks uit aan de aannemer/installateur. 
 

Wat is de Toekomstbestendig Wonen Lening?

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Aanvragen lening

Wilt u weten hoe u de Stimuleringslening aanvraagt? Bekijk dan de infographic op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Hulp bij aanvragen lening

Voor hulp bij uw aanvraag kunt u gratis terecht bij de gemeente. Vul hiervoor het contactformulier stimuleringslening in. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Waarvoor is de lening bedoeld?

De lening is bedoeld voor de financiering van de werkelijke kosten van maatregelen zoals hierboven beschreven en voor advies- en proceskosten voor een eigen woning in de gemeente Zevenaar.

Wat kan ik lenen?

U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 lenen, afhankelijk van de maatregel en soort lening. Bij de aanvraag om een lening hoort ook een financiële onderbouwing bijvoorbeeld met offertes of prijslijsten van materialen.

U kunt tot maximaal 25% meer lenen dan het totaal aan bedragen van uw financiële onderbouwing. U kunt maximaal een lenen bedrag lenen van € 50.000,-.  Door een hoger bedrag aan te vragen kunt u voorkomen dat door eventuele prijsstijgingen uw lening niet meer voldoende is voor de maatregelen. Let op! Meer lenen kost meer geld.

Voorbeeld:
Uw totale financiële behoefte en onderbouwing is € 20.000,-. U kunt dan 25% meer aanvragen, dus € 25.000,-

Uitbetalen lening

De lening komt via een bouwkrediet van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) tot uitbetaling. Meer informatie over de lening vindt u in de Verordening Toekomstbesteding Wonen Gelderland en over de financiële voorwaarden op de website van de SVn.

Overzicht van maatregelen

Hier vindt u de maatregelenlijst die hoort bij de ‘Verordening Toekomstbestendig Wonen Gelderland, gemeente Zevenaar’ (artikel 5 lid 2).

In de toewijzing staat niet welke maatregelen er bij het leenbedrag horen. Dit moet u regelen met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn). Het depot staat daar klaar en u declareert rechtstreeks via het SVn.

Meer informatie over de lening vindt u in de Verordening Toekomstbesteding Wonen Gelderland en over de financiële voorwaarden op de website van de SVn. Benieuwd naar de ervaringen van inwoners? Bekijk dan het filmpje van Gerard en Marijke.