Woningverzakking

Een scheur in een muur, een klemmende deur of een scheve vloer. Dit kan het resultaat zijn van het verzakken van je woning. De afgelopen jaren zijn bij ons veel schades aan woningen gemeld, als gevolg van een verzakking. Hoe schade door verzakking ontstaat en wat je kunt doen lees je op deze pagina.

Hoe ontstaat een verzakking?

De fundering is de stabiele basis waarop een woning rust. Problemen met de fundering verminderen de stabiliteit en zorgen voor het wegzakken van de woning. Een verzakking kan meerdere oorzaken hebben zoals krimp van de bodem of bodemdaling.

Oorzaak verzakkingen

Door natuurlijke verlaging van de grondwaterstand kan de bodem opdrogen. Vooral tijdens droge zomers. Dit komt omdat:

  • de hoeveelheid neerslag sterk is verminderd;
  • planten en bomen (extra) water verbruiken;

De kleilaag droogt hierdoor uit en veroorzaakt scheurvorming/schade aan woningen. Als later de grondwaterstand weer stijgt, neemt de klei weer water op. De ontstane schade is wel blijvend.

Wat kun je doen?

Je kunt de fundering van je woning aanpassen of versterken. Houd er wel rekening mee dat dit een ingrijpende en kostbare verbouwing kan zijn. Zorg er daarnaast voor dat regenwater bij jouw woning zoveel mogelijk de bodem in kan zakken. Zo help je de kleigrond vochtig te houden en verklein je de kans op verzakkingen. Dat kun je doen door je regenpijp af te koppelen en het regenwater van je dak direct de tuin of grond in te laten lopen. Richt je tuin daarnaast zo groen mogelijk in, zodat het water beter wordt opgenomen.

Wil je meer weten over funderingsproblemen en mogelijke oplossingen? Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiekexterne-link-icoon deelt kennis over alle aspecten van funderingsproblematiek.

Subsidie

Om verzakkingen te voorkomen, is het belangrijk dat we de kleibodem nathouden door af te koppelen en te vergroenen. Dat doen wij als gemeente, maar dat kan ook in eigen tuin. Vervang tegels door planten of bomen, koppel je regenpijp af, of leg een groen dak aan. Zulke maatregelen helpen om regenwater beter vast te houden in de bodem, waardoor de kleigrond vochtig blijft, en dat helpt verzakkingen te voorkomen.

Voor deze maatregelen kun je subsidie aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina subsidie voor een groene tuin, of vraag direct de subsidie aan via het online aanvraagformulierexterne-link-icoon.