OPEN over depressiviteit maakt mentale gezondheid bespreekbaar

10 juni 2024
Inwonersnieuws

Sinds maandag zie je ze niet over het hoofd: De grote afbeeldingen van jongeren aan de Transeedijk in Lobith. Ieder met een eigen verhaal. De expositie ‘OPEN over depressie’ is een project van stichting Open mind. In samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen maken ze mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maken. Op 10 juni werd de buitenexpositie OPEN over depressiviteit officieel geopend. De expositie is tot en met 1 juli 2024 aan de Transeedijk in Lobith te zien.

De expositie bestaat uit een serie mooie portretten en persoonlijke verhalen van jonge mensen die kampen met depressiviteit en waarin zij vertellen hoe ze hiermee hebben leren omgaan. Op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand met de mensen op de foto’s. Maar als je een stap dichterbij zet en de verhalen bij de dertig zwart-wit portretten leest, merk je dat dit maar schijn is. 

Fotograaf Linelle Deunk en Open mind directeur Mirjam Bekker-Stoop fotografeerden dertig jongeren met een depressie, om het onderwerp bespreekbaar te maken. De jongeren vertellen hoe het is om depressief te zijn en hoe je hier als familie en vrienden het beste mee om kunt gaan. Wethouder Stef Bijl heeft samen met stichting Open Mind, de expositie in Lobith geopend.

1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie

Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. Voor volwassen tussen de 18 en 75 jaar ligt dit op 25%. Vooral jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het kunnen praten over hun depressie. Juist dit speelt een belangrijke rol  in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Wethouder Stef Bijl: “Praten over mentale gezondheid is een belangrijke stap in het creëren van een inclusieve en ondersteunende omgeving waar iedereen zich gehoord en begrepen voelt. Door openlijk te praten over mentale gezondheid kunnen problemen sneller herkend en behandeld worden. Laten zien dat het normaal is om mentale uitdagingen te hebben, net als fysieke problemen, is daarom erg belangrijk. Ik hoop dat de expositie een mooie stap is om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaar te maken. Elke stap is er tenslotte een.”

Het verhaal achter het portret

Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende expositie, een fotokrant en een podcast.

Meer informatie

Kijk op de pagina Mentale Gezondheid voor tips over het omgaan met en tegengaan van mentale gezondheidsklachten.