Mentale gezondheid

Steeds meer mensen hebben mentale klachten. Bijvoorbeeld eenzaamheid, stress of een lusteloos gevoel. Terwijl mensen die goed in hun vel zitten, langer gezond blijven en sneller herstellen als ze ziek zijn. Daarom willen wij graag helpen om (kwetsbare) inwoners mentaal weerbaarder te maken.

Tips voor jongeren en jongvolwassenen

Angst, depressiviteit of andere mentale kwetsbaarheid kan je leven beperken. En het kan voorbij gaan. Er samen over praten helpt. Kijk voor tips en ervaringsverhalen op www.heyhetisoke.nlexterne-link-icoon. De campagne laat jongeren zien dat praten over (beginnende) mentale klachten kan helpen. 

Hulp voor jongeren en jongvolwassenen

Het is belangrijk dat jongeren praten over hun gevoelens als ze zich niet oké voelen en dat zij ondersteund worden als dat nodig is. Dat is voor een grote groep jongeren niet vanzelfsprekend. Hieronder staan verschillende initiatieven waar je terechtkan met jouw vraag of zorg:

  • Maatschappelijk werk:  via jouw mentor op school
    Heb je vragen of problemen waar je eens met iemand over wilt praten, bijvoorbeeld over relaties, eenzaamheid of werk? Maatschappelijk werkers luisteren en denken met je mee.
  • Jongerenwerk Caleidozexterne-link-icoon
    Voor als je iets wilt organiseren, lichte ondersteuning kunt gebruiken bij alledaagse dingen, óf  wanneer je gewoon even wilt chillen of een luisterend oor nodig hebt.
  • Praktijkondersteuner Jeugd
    De praktijkondersteuner Jeugd werkt samen met de huisarts en biedt ondersteuning bij jouw mentale klachten. De praktijkondersteuner luistert naar je en denkt met je mee over wat er nodig is om weer lekker in je vel te zitten
  • Jongerenhulponline.nlexterne-link-icoon
    Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon een keer je hart wilt luchten: bij Jongeren Hulp Online vind je meer dan 25 hulplijnen die je snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Via de chat, telefoon of email. Betrouwbaar en professioneel.

Tips voor volwassenen

  • Huisarts en praktijkondersteuner GGZ
    De praktijkondersteuner GGZ werkt samen met de huisarts en biedt ondersteuning bij uw mentale klachten. De praktijkondersteuner luistert naar u en denkt met u mee over wat er nodig is om weer beter in uw vel te zitten.
  • Therapielandexterne-link-icoon
    Op Therapieland.nl vindt u online zorgprogramma’s, ontwikkeld door professionals. U kunt hier zelf aan de slag met uw hulpvraag. Een fijne manier van ondersteuning voorafgaand aan het zorgtraject op de wachtlijst, als aanvulling op de lopende behandeling (blended care) of als steun tijdens de nazorg.
  • Onafhankelijke cliëntondersteuning MEE
    Wilt u advies of ondersteuning bij uw vragen over wonen, inkomen, werk, dagbesteding of zorg? Dan kunt u terecht bij een onafhankelijke cliëntondersteuner, iemand die gratis en zonder doorverwijzing met u mee kan denken en samen de zaken op een rijtje zet.