Ongedierte

Heeft u last van ongedierte in en rondom huis, dan bent u altijd zelf verantwoordelijk voor de bestrijding of het wegnemen van de overlast. Het gaat om ongedierte zoals muizen, ratten, wespen en kakkerlakken.

Muizen en ratten

Heeft u last van muizen of ratten? Neem dan telefonisch contact op met een deskundige ongediertebestrijder. Alleen als de volksgezondheid of veiligheid in gevaar komt, kunt u contact opnemen met de gemeente.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt voor in Zevenaar. De gemeente bestrijdt de rupsen alleen op openbaar terrein. Wij ontvangen graag via Fixi externe-link-icoonmeldingen van locaties waar de dieren zich bevinden. Particulieren kunnen terecht bij hoveniers of andere marktpartijen. Bekijk onze pagina over de eikenprocessierups

Wespen

Bestrijd wespen niet zelf. Er zijn gediplomeerde ongediertebestrijders die dit op een veilige manier doen. Hier zijn kosten aan verbonden. Heeft u een huurwoning? Neem dan contact op met de verhuurder, mogelijk bestrijden zij het ongedierte.

Bladluis

Bladluizen scheiden honingdauw af. Deze honingdauw vormt een plakkerige laag op alles dat zich onder de bomen bevind: verharding, tuinmeubels en auto's. De honingdauw verdwijnt vaak weer na een regenbui of een wasbeurt met warm water.

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mogen niet worden bestreden. Zoals de steenmarter en vleermuizen maar ook roeken. Hiervoor gelden speciale regels.

Steenmarters

Steenmarters mogen niet worden gedood of gevangen. U kunt overlast (knagen aan kabels in de auto) door marters voorkomen. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. De spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Vleermuizen en roeken

Alleen bij zeer extreme overlast kan de gemeente onderzoeken of een aanpassing in uw buurt een oplossing kan zijn.  

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een soort wesp die niet van nature voorkomt in Europa en schade kan aanrichten aan lokale insecten en de natuur. Provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het bestrijden van deze hoornaars. Als u een nest ziet, is het belangrijk om dit te melden via de website waarnemingen.nlexterne-link-icoon. Blijf voorzichtig en voorkom direct contact, omdat de hoornaars agressief kunnen zijn.