permits iconJeugdlintje

Het jeugdlintje is een jaarlijkse onderscheiding voor jonge inwoners die zich belangeloos inzetten voor een ander of helpen de gemeente mooier te maken.

Reglement

Wie komen in aanmerking?

Iedereen mag een jongere voordragen voor een jeugdlintje. Dat kan via de knop 'aanmelden'.  Voorwaarden zijn dat de genomineerde:

  • Iets bijzonders heeft gedaan. Dit kan van alles zijn: een bijzondere prestatie hebben verricht, vrijwilligerswerk hebben gedaan, een bijzonder initiatief hebben genomen, geld hebben ingezameld voor een goed doel enzovoort. 
  • Niet ouder is dan 17 jaar;
  • In de gemeente Zevenaar woont.

Selectie en uitreiking

Nomineert u een jonge inwoner voor een jeugdlintje? De jury beoordeelt de inzendingen in maart 2024. De jury bestaat uit de burgemeester, kinderburgemeester en twee raadsleden. U hoort in maart 2024 of deze jonge inwoner een jeugdlintje krijgt. De uitreiking vindt plaats in april 2024.

Heeft u een jonge inwoner genomineerd? Houd het dan voor diegene een verrassing. Dat maakt de uitreiking extra leuk.

Van links naar rechts: burgemeester Lucien van Riswijk, Remco Lukens, Filou van Dick, kinderburgemeester Catoo Berns

Waarom een jeugdlintje?

Ieder jaar worden in Nederland Koninklijke onderscheidingen, ook wel ‘lintjes’ genoemd, uitgereikt aan mensen die minimaal 15 jaar iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Jonge inwoners krijgen daarom nooit zo'n lintje, terwijl ze natuurlijk wel bijzondere dingen doen.

Dat was voor de voormalige kinderburgemeester Jasmijn Braam de reden om het jeugdlintje in het leven te roepen. Zodat ook jongeren die iets bijzonders hebben gedaan jaarlijks in het zonnetje worden gezet. Inmiddels is Jasmijn als kinderburgemeester opgevolgd, maar de jeugdlintjes blijven.