permits iconJeugdlintje

Het jeugdlintje is een jaarlijkse onderscheiding voor jonge inwoners die zich belangeloos inzetten voor een ander of helpen de gemeente mooier te maken.

Reglement

Wie komen in aanmerking?

Iedereen mag een jongere voordragen voor een jeugdlintje. Dat kan via de knop 'aanmelden'.  U kunt een jongere nomineren t/m 12 april 2023. Voorwaarden zijn dat de genomineerde:

  • Iets bijzonders heeft gedaan. Dit kan van alles zijn: een bijzondere prestatie hebben verricht, vrijwilligerswerk hebben gedaan, een bijzonder initiatief hebben genomen, geld hebben ingezameld voor een goed doel enzovoort. 
  • Niet ouder is dan 17 jaar;
  • In de gemeente Zevenaar woont.

Heeft u iemand genomineerd? Dan hoort u voor 21 april 2023 of diegene een jeugdlintje krijgt.

Selectie en uitreiking

Een jury beoordeelt de inzendingen en reikt de jeugdlintjes op 26 april 2023 uit. De jury bestaat uit de burgemeester, de kinderburgemeester en een raadslid.

Heeft u een jongere genomineerd? Houd het dan voor diegene een verrassing. Dat maakt de uitreiking extra leuk.

jeugdlintjes 2022

Damy Evers, Lieve Vossen en Manuel Visser (niet op de foto) ontvingen in 2022 een jeugdlintje.

Waarom een jeugdlintje?

Ieder jaar worden in Nederland Koninklijke onderscheidingen, ook wel ‘lintjes’ genoemd, uitgereikt aan mensen die minimaal 15 jaar iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Jonge inwoners krijgen daarom nooit zo'n lintje, terwijl ze natuurlijk wel bijzondere dingen doen.

Dat was voor de voormalige kinderburgemeester Jasmijn Braam de reden om het jeugdlintje in het leven te roepen. Zodat ook jongeren die iets bijzonders hebben gedaan jaarlijks in het zonnetje worden gezet. Inmiddels is Jasmijn als kinderburgemeester opgevolgd, maar de jeugdlintjes blijven.