Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs

Komt u vanuit het buitenland in Nederland wonen en hebt u een buitenlands rijbewijs? Dan kunt u daarmee een beperkte periode autorijden. Na deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Maak hiervoor een afspraak. Als het niet mogelijk is om uw rijbewijs om te wisselen dan moet u hier rijexamen doen.

Goed om te weten

Met een buitenlands rijbewijs rijden

U mag nog een tijd met uw buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden. Soms is dit slechts een half jaar. Dat is afhankelijk van het land waar het rijbewijs is afgegeven. Bekijk de regels op de website van de RDWexterne-link-icoon.

Buitenlands rijbewijs omwisselen

Controleer of u uw rijbewijs kunt omwisselen. Lees de voorwaarden op RDW.nl.externe-link-icoon

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart).
  • Uw buitenlandse rijbewijs.
  • Een goedgelijkende pasfoto van maximaal 6 maanden oud die voldoet aan de eisen.externe-link-icoon
  • (Digitale) betaalpas of contant geld; u betaalt bij aanvraag (bij voorkeur met pin).

Kosten

SoortTarief
Rijbewijs€ 51,10

Levertijd

De levertijd is niet precies bekend. Als uw aanvraag compleet is duurt het gemiddeld twee weken. U krijgt een brief van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt afhalen.

Houd er rekening mee dat u tijdens de omwisseling tijdelijk geen rijbewijs bezit. U moet uw buitenlandse rijbewijs inleveren als u het wilt omwisselen. U kunt het niet terugkrijgen. De gemeente stuurt uw buitenlandse rijbewijs naar de RDW. De RDW stuurt het rijbewijs terug naar het land dat het heeft afgegeven.