Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Aanpak zwerfafval

Goed om te weten

Zevenaar zwerfafvalvrij

Zwerfafval: ook in Zevenaar hebben we daar mee te maken. Samen kunnen we zorgen voor een schone en nette omgeving en verspilling van grondstoffen voorkomen. Hieronder leest u hoe u mee kunt helpen bij de aanpak van zwerfafval.

De Schoonwandel Uitdaging

Wilt u ons meehelpen het zwerfafvalprobleem in kaart te brengen? En daarmee kans maken op een geldbedrag voor het goede doel of clubkas? Doe dan mee met de Schoonwandel Uitdaging. U gebruikt bij deze uitdaging de Litterati App. Een handige app waarmee u al het gevonden zwerfafval kunt vastleggen en verzamelen. Individuele inwoners, scholen, verenigingen en bedrijven die in half jaar tijd het meeste zwerfafval verzamelen en registreren, verdienen een geldbedrag oplopend tot maar liefst 200 euro. 

Winnaars maart 2021

Op zaterdag 19 september 2020 (World Cleanup Day) ging de allereerste gemeentelijke Schoonwandel Uitdaging van start. Tijdens de Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart 2021 maakten we de winnaars bekend via deze video: https://youtu.be/gYDND_ISMog 

Meedoen?

Goed nieuws: de Schoonwandel Uitdaging gaat door! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De winnaars van de tweede ronde maken we op zaterdag 18 september 2021 (World Cleanup Day) bekend. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar zwerfafval@zevenaar.nl.

Zwerfafvalbrigade

In onze gemeente zijn gelukkig al veel vrijwilligers en organisaties die zich inzetten voor het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Zij vormen de Zwerfafvalbrigade. De gemeente helpt: we geven materiaal in bruikleen en bieden een ophaalservice voor het verzamelde zwerfafval. NME Liemers regelt de begeleiding van de vrijwilligers en organiseert leuke acties.

Ook onderdeel uitmaken van de Zwerfafvalbrigade? Aanmelden kan via het aanmeldformulier zwerfafvalbrigade.

Eenmalige schoonmaakactie

Wil je eenmalig aan de slag om jouw buurt of wijk schoon te maken? We helpen je graag door het uitlenen van opruimmaterialen. Je kunt via dit aanmeldformulier aangeven wat je precies wilt lenen en op welk moment. De uitgifte vindt plaats bij het NME Centrum in Zevenaar (Vestersbos 2).

Let op: van 4 t/m 27 augustus 2021 is het NME Centrum gesloten. U kunt in die periode geen opruimmaterialen lenen.

Schone Rivieren

Ieder jaar organiseren we in het voor- en najaar schoonmaakacties langs de uiterwaarden van de rivieren in onze gemeente. Samen met het landelijke project Schone Rivieren van IVN ruimen we alle uiterwaarden op en voorkomen we vervuiling van onze rivieren. Groepen en verenigingen krijgen een vergoeding voor hun inzet. De oproep voor deelname plaatsen we op social media en in de Zevenaar Post.

Begin september maken we de nieuwe data voor de najaarsactie bekend.

Supporter van Schoon

Op de gemeentepagina van Supporter van Schoon vindt u een interactieve kaart. Hierop kunt u zien waar inwoners van de gemeente Zevenaar in actie komen voor een schone buurt. Een goed gevulde kaart stimuleert en inspireert. We vragen daarom zoveel mogelijk partijen - van buurtcentrum tot school en van buurman tot sportclub – om zich met een actie aan te melden op de schoonkaart. U kunt hier ook eenmalige opschoonacties aanmaken, bijvoorbeeld in aanloop naar de Landelijke Opschoondag of de World Cleanup Day.