Important message

De ingang naar de parkeerplaats voor bezoekers van het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek is gewijzigd. Rij via het stationsplein.

Aanpak zwerfafval

Goed om te weten

Zevenaar zwerfafvalvrij

Zwerfafval: ook in Zevenaar hebben we daar mee te maken. Samen kunnen we zorgen voor een schone en nette omgeving en verspilling van grondstoffen voorkomen. Hieronder leest u hoe u mee kunt helpen bij de aanpak van zwerfafval.

Zwerfafvalbrigade

In onze gemeente is een grote groep vrijwilligers actief die zich inzetten om zwerfafval op te ruimen en te voorkomen: de Zwerfafvalbrigade. De gemeente ondersteunt daarbij: we geven opruimmaterialen in bruikleen en halen het verzamelde zwerfafval op. NME Liemers regelt de begeleiding van de vrijwilligers en organiseert jaarlijks opruimactiviteiten.

Ook lid worden van de Zwerfafvalbrigade? Aanmelden kan via het aanmeldformulier zwerfafvalbrigade.

Eenmalige schoonmaakactie

Wil je eenmalig aan de slag om jouw buurt of wijk schoon te maken? We helpen je graag door het uitlenen van opruimmaterialen. Je kunt via dit aanmeldformulier aangeven wat je precies wilt lenen en op welk moment. De uitgifte vindt plaats bij het NME Centrum in Zevenaar (Vestersbos 2).

Schone Rivieren

Ieder jaar organiseren we in het voor- en najaar schoonmaakacties langs de uiterwaarden van de rivieren in onze gemeente. Samen met het landelijke project Schone Rivieren van IVN ruimen we alle uiterwaarden op en voorkomen we vervuiling van onze rivieren. Groepen en verenigingen krijgen een vergoeding voor hun inzet. De oproep voor deelname plaatsen we op social media en in de Zevenaar Post. Voor interesse kunt u altijd contact met ons opnemen via zwerfafval@zevenaar.nl.

Maak je actie zichtbaar

Op de website van Nederland Schoon vindt u een interactieve kaart. Hierop kunt u zien waar inwoners van de gemeente Zevenaar in actie komen voor een schone buurt. Een goed gevulde kaart stimuleert en inspireert. We vragen daarom zoveel mogelijk partijen - van buurtcentrum tot school en van buurman tot sportclub – om zich met een actie aan te melden op de schoonkaart. U kunt hier ook eenmalige opschoonacties aanmaken, bijvoorbeeld in aanloop naar de Landelijke Opschoondag of de World Cleanup Day.

Speciaal voor de World Cleanup Day kunt u uw actie ook plaatsen op worldcleanupday.nl. Uw actie wordt dan automatisch ook weegegeven op de website van Nederland Schoon.

Vrijwilligers gezocht!

Wil je een actieve bijdrage leveren aan de aanpak tegen zwerfafval? Voor de werkgroep Zwerfafval zoeken we vrijwilligers die van aanpakken weten. Kijk voor meer informatie op de website van Gelderse Handen.

Schoonwandel Uitdaging 2021-2022

In vijf jaar tijd zijn in de gemeente Zevenaar meer dan 100.000 gevonden stuks zwerfafval vastgelegd door vrijwilligers in de app Litterati. Via deze app wordt informatie bijgehouden over het gevonden zwerfvuil. Wat voor soort afval is het (flesje/blikje/dop/verpakking)? Van welk merk? Waar is het exact gevonden? De informatie die dat oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken. Als gemeente belonen wij vrijwilligers binnen de Schoonwandel Uitdaging die in deze app een uitzonderlijke bijdrage leveren. In 2021 zijn meerdere vrijwilligers beloond met een geldbedrag voor het goede doel.
Ook meedoen? Mail naar zwerfafval@zevenaar.nl. U ontvangt dan meer informatie.