Woning zoeken, urgentieverklaring

Soms komen mensen in een noodsituatie waarin ze met spoed op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Zit u in zo’n situatie? Dan heeft u misschien recht op een urgentieverklaring. Dit is een verklaring waarmee u voorrang krijgt. Hiermee maakt u meer kans op een bepaalde woning dan andere mensen die een woning zoeken.

Voor wie is de urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring is voor mensen in onveilige of noodsituaties. Het kan ook gaan om mensen die om medische redenen moeten verhuizen. Het kan bijvoorbeeld dat de bestaande woning niet meer geschikt is vanwege een handicap. Ook is onder bepaalde voorwaarden urgentie mogelijk bij mantelzorg of bij een echtscheiding waar kinderen jonger dan 18 jaar (minderjarigen) bij betrokken zijn.

Heb ik recht op een urgentieverklaring?

Doe de urgentietest op de website van Urgentiecommissie.nlexterne-link-icoon. Na het beantwoorden van een aantal vragen, krijgt u te zien of u recht heeft op een urgentieverklaring.

Wat kost een urgentieverklaring?

Een urgentieverklaring aanvragen kost € 63,55.

Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?

Op de website Urgentiecommissie.nlexterne-link-icoon vindt u informatie over hoe u urgentieverklaring kunt aanvragen en welke documenten hiervoor nodig zijn.