Important message

De ingang naar de parkeerplaats voor bezoekers van het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek is gewijzigd. Rij via het stationsplein.

WhatsApp buurtpreventie

In verschillende wijken en buurten in onze gemeente zijn WhatsApp buurtpreventie-groepen actief. In zo'n groep wisselen buurtbewoners informatie uit over verdachte personen of situaties in hun eigen buurt of wijk. Zo houden ze samen een oogje in het zeil.

Meedoen

Deelnemen

WhatsApp buurtpreventie-groepen zijn een initiatief van buurt- of wijkbewoners zelf die samen met hun buren alert willen zijn op verdachte situaties. De gemeente en de politie ondersteunen de vorming van WhatsApp buurtpreventie-groepen met een speciale toolkit, het geven van clinics en het plaatsen van WhatsApp borden. De politie heeft contact met de beheerders van de groepen. Wilt u lid worden van een WhatsApp buurtpreventie-groep bij u in de buurt? Vul uw gegevens in op het Aanmeldformulier Buurtpreventie Zevenaar.

Zelf een WhatsApp buurtpreventie-groep opzetten

Heeft uw wijk of buurt nog géén WhatsApp buurtpreventie? Neem dan zelf het initiatief. Start een buurtpreventiegroep via WhatsApp en zorg samen voor een veiligere wijk! De gemeente geeft graag advies over het opzetten van zo’n groep. Ook als u al een WhatsApp buurtpreventie-groep beheert kunt u bij ons terecht voor tips. Stuur een mail naar veiligheid@zevenaar.nl.

Tips

Gebruik WhatsApp buurtpreventie

Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon signaleert, belt hij eerst 112 en stuurt daarna een bericht in de WhatsApp buurtpreventie-groep. Buurtbewoners binnen de groep ontvangen een melding en kunnen extra alert zijn. Ondertussen kan de politie tot eventuele actie overgaan. Deelnemers handelen volgens de SAAR-methode.

De SAAR-methode

  • Signaleren: houd de buurt in de gaten om verdachte situaties te zien.
  • Alarmeren: sla alarm bij de politie via 112 of bel als het minder urgent is 0900 8844. De politie komt alleen in actie bij een melding via deze telefoonnummers.
  • Appen: app om uw waarneming bekend te maken aan anderen. Laat ook via de app aan elkaar weten als 112 of 0900 8844 al gebeld is!
  • Reageren: ga bijvoorbeeld naar buiten om contact te maken met de verdachte persoon of met andere buren als u het niet vertrouwt.

Spelregels

  • Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
  • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels en wetten.
  • Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan voor het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden.
  • Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp buurtpreventie groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.