Proefproject kabelgoottegels

De EV-kabelgoottegels is een oplossing voor inwoners met een elektrische auto en een eigen oplaadvoorziening, maar zonder eigen parkeergelegenheid. De tegels werken de laadkabel weg, zodat de kabel nauwelijks nog opvalt.

Wat houdt het proefproject in?

Een tiental inwoners uit de gemeente heeft de EV-kabelgoottegels getest. Zij hebben een eigen oplaadvoorziening, maar geen eigen parkeergelegenheid. De tegels van 30 bij 15 centimeter worden in de openbare bestrating geplaatst. De kabel verdwijnt in de goot onder een rubberen afdekstrip. Op die manier wordt het eenvoudiger en veiliger om de auto toch bij huis op te laden, ook als de eigenaar geen oprit heeft.

Met het gebruik van de speciale tegel blijft de stoep veilig begaanbaar, ook voor slechtzienden en mensen die slecht ter been zijn. Als het voertuig is opgeladen, kan de bewoner de kabel zelf weer opruimen. Daarnaast is de eigenaar van de auto niet meer aangewezen op de openbare laadpalen. Daardoor bespaart de eigenaar op het vaste opstarttarief van openbare laadpalen.

Foto kabelgoottegels

Resultaten proefproject

In 2023 hebben verschillende deelnemers van het proefproject de kabelgoottegels getest bij hun thuis. Wij hebben hun ervaringen onder andere via een vragenlijst opgehaald.

De inzichten van de pilot geven voldoende inzichten om een beleid op te stellen voor de gemeenteraad zodat de gemeenteraad een besluit kan nemen over de toekomst.

Hieronder leest u de belangrijkste uitkomsten van deze vragenlijst.

  • De deelnemers geven allemaal aan de mogelijkheid te willen hebben om thuis te laden. Een aantal respondenten heeft ook een voorkeur voor thuis laden.
  • Bij de stelling ‘de kabelgoottegel werkt gemakkelijk’ reageren de deelnemers allemaal met ‘eens’ of ‘heel erg mee eens’.
  • Het kost de deelnemers weinig moeite om de kabelgoottegels te gebruiken.
  • Alle deelnemers willen de kabelgoottegels graag behouden.
  • De deelnemers geven aan dat de kabelgoottegels bijna niet vies worden. Schoonmaken gaat, als het nodig is, makkelijk.
  • Alle deelnemers geven aan dat ze het laden met kabelgoottegels veilig vinden.
  • De deelnemers hebben weinig commentaar ontvangen van buurtgenoten. Sommige deelnemers gaven aan dat zij niet altijd de auto bij de kabelgoot kunnen parkeren, door andere auto’s die hier geparkeerd stonden.
  • De kabelgoottegels krijgen gemiddeld een 9,3 van de deelnemers.