Important message

De ingang naar de parkeerplaats voor bezoekers van het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek is gewijzigd. Rij via het stationsplein.

Ondermijning

Georganiseerde criminaliteit lijkt ver van ons bed, maar is dichterbij dan je denkt. Ook in de gemeente Zevenaar. Naast de hennepkwekerijen kent iedereen de voorbeelden van een xtc-lab in een leegstaande loods, een ondernemer of bestuurder die wordt bedreigd, of die jongen met een veel te dure auto voor de deur. Dit zijn allemaal voorbeelden of gevolgen van ondermijnende criminaliteit: het tast onze waarden en normen aan, er gaat onvoorstelbaar veel geld in om en het bedreigt onze veiligheid.

Meestal gaat het om criminaliteit die je niet meteen ziet, bijvoorbeeld omdat het achter gesloten deuren gebeurt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een kapperszaak waar nooit een klant komt. In werkelijkheid wordt de zaak gebruikt als constructie om crimineel geld wit te wassen. Maar ook fraude met zorggeld, dwang, onderbetaling en misleiding op de werkvloer en vastgoedfraude zijn vormen van ondermijnende criminaliteit die zich onder onze ogen afspelen.

Wat moet je doen?

Meld je vermoedens bij de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Geef je je vermoeden liever mondeling door? Spreek dan gerust je wijkagent aan. Hij of zij behandelt je informatie strikt vertrouwelijk. Je vindt hier een actueel overzicht van alle wijkagenten

Ben je ondernemer en verhuur je een pand? Bekijk dan de brochure Veilig uw pand verhuren.  Deze is ontwikkeld door de politie en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland. De brochure helpt verhuurders bij het voorkomen van misbruik van hun panden door criminelen. 

Door nauwe samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie maar ook met de Belastingdienst, woningcorporaties, onze buurgemeenten en andere overheidspartners pakken we ondermijnende criminaliteit aan. Samen vormen we één front.