Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een plant die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland. De plant veroorzaakt schade aan wegen, woningen en andere bouwwerken. Ook verdringt de plant andere planten en struiken. Daarom willen we de Japanse duizendknoop bestrijden. U kunt daarbij helpen.

Hoe ziet de plant eruit?

De Japanse duizendknoop schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5 tot 12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus bloeit de plant met kleine crème witte bloemen. In de winter sterft de plant af. De dode stengels blijven staan. De plant verspreidt zich via de grond en doet dat snel. Een klein plantje kan binnen enkele jaren tientallen meters grond innemen.

Plant in eigen tuin

Als u de Japanse duizendknoop in uw tuin ziet, kunt u deze het beste meteen verwijderen. Het liefst met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de container voor restafval. Ieder stekje van de plant in de gft-container kan ergens anders een nieuw plantje worden.

Niet naar het afvalaanbiedstation

Het is verboden om de Japanse duizendknoop te verspreiden. Op het afvalaanbiedstation mogen wij daarom deze plant niet meer aannemen. Ook grond met daarin wortels van deze plant mogen wij niet aannemen.

Plant op gemeentegrond

Staat de plant op gemeentegrond? Dan kunt u dit bij ons melden via Fixi.nlexterne-link-icoon.

Wat doen we met uw melding?

Als eerste kijken we of de plant al bij ons bekend is. Is dat niet het geval? Dan voegen wij de locatie aan onze gegevens toe. Afhankelijk van de locatie bepalen we hoe we de plant gaan bestrijden. We kunnen de plant bijvoorbeeld maaien, bestrijden met heet water of afgraven. Dit kan jaren duren, de plant is namelijk lastig te bestrijden. Planten bij woningen krijgen voorrang. Overige locaties volgen later.