Hitte

Het wordt steeds warmer in Nederland. We krijgen vaker te maken met hittegolven. Dat is een periode van vier dagen of langer met meer dan 27 °C, of drie dagen boven de 30 °C. Bij zo’n hittegolf gaat ons lokale hitteplan van start. Met dit plan willen we (kwetsbare) mensen extra goed beschermen tegen de gevolgen van extreme hitte.

Wat te doen bij extreme hitte?

Warm weer kan lekker zijn. Maar als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm. Je kunt dan klachten krijgen zoals hoofdpijn of uitdroging. Jonge kinderen, ouderen, zieken, en mensen met overgewicht lopen zelfs extra risico. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.

Basisregels bij hitte

  • Drink genoeg water. Ook als je geen dorst hebt. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt, zeker als je naar buiten gaat of in de auto stapt. 
  • Houd je woning koel. Probeer de zon en warmte zoveel mogelijk buiten te houden. Gebruik zonwering, gordijnen, een ventilator of airco. Zet ramen en deuren open als het buiten is afgekoeld, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond.  Een goed geïsoleerd huis helpt. Ook een groendak met sedumplantjes of ander groen biedt verkoeling. 
  • Houd jezelf koel. Blijf in de schaduw en doe het rustig aan, vooral tussen 12.00 en 18.00 uur. Verkoel je polsen of voeten in koud water voor verkoeling of leg tijdens het slapen een koud washandje in je nek. 
  • Zorg voor elkaar. Let goed op mensen in je omgeving die wat hulp kunnen gebruiken, zoals ouderen of mensen met een beperking. Ga eens extra langs of bel even om te vragen of je iets voor ze kunt doen. 
  • Let op met medicijnen. Sommige medicijnen werken anders bij hitte en kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals uitdroging of oververhitting. Tip: Vraag je huisarts of apotheek om advies als je medicijnen gebruikt en twijfelt over de werking bij warm weer.

Groen in en om je huis

Planten en bomen helpen om je omgeving koel te houden. Ze verdampen water via hun bladeren, waardoor de lucht afkoelt. Bomen, struiken en hagen geven ook schaduw. Met een groene tuin, een groen dak of gevel maak je het om je heen een stuk aangenamer. Eén boom kan zelfs net zo veel verkoeling geven als tien airco’s.

Wist je dat je ook subsidie kunt krijgen als je je tuin groener maakt of je tegels vervangt door planten? Kijk op Subsidie voor een groene tuin voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden.