Gemeente Zevenaar wil starten met onderzoek naar warmtenet Zevenaar
Wij willen samen met AVR Afvalverwerking Duiven en Vattenfall Warmte onderzoeken of er in de stad Zevenaar een warmtenet kan komen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders op 1 juli 2025 besloten.
Een andere manier van verwarmen
De aarde wordt elk jaar warmer. Om klimaatverandering tegen te gaan, wil de Rijksoverheid stap voor stap stoppen met het gebruik van aardgas in Nederland. In 2050 moet de energievoorziening CO2-neutraal zijn. Daarom zoeken we naar een andere, goede manier om huizen te verwarmen.
De AVR als oplossing?
AVR Afvalwerking Duiven heeft warmte over. De warmte komt vrij bij het verbranden van afval. Het zou mooi zijn als we die warmte kunnen gebruiken.
Daarom willen we onderzoeken of het mogelijk is om de huizen in de stad Zevenaar te verwarmen met die overgebleven warmte. Dat heet een warmtenet.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 1 juli 2025 de intentieverklaring ondertekent. Hiermee laten we als gemeente weten dat wij het onderzoek willen starten. We wachten nu op goedkeuring van de AVR en van Vattenfall Warmte.
Gevolgen voor inwoners
Het is dus nog niet zeker of er een warmtenet in de stad Zevenaar komt. We weten ook nog niet of en zo ja welke gevolgen dit voor inwoners van de stad heeft. Bijvoorbeeld op gebied van kosten en aanpassingen. Weten we meer over de resultaten van het onderzoek? Dan delen wij dit via onze kanalen. Dit kan een jaar duren.
Veel gestelde vragen
Komt er een warmtenet in de stad Zevenaar?
Dat is nog niet bekend. We willen gaan onderzoeken of het (financieel) haalbaar is om met de restwarmte van de AVR woningen in de stad te verwarmen. We weten dat er technisch van alles kan. Maar de belangrijkste vraag is wat het kost om een warmtenet aan te leggen en wat dat zou betekenen voor de inwoners van de stad. Daar is nu dus nog niets over te zeggen. We starten nu met het onderzoek en we weten al dat zo’n onderzoek de nodige tijd vraagt.
Moet ik meedoen ALS er een warmtenet wordt aangelegd?
Nee, als er een warmtenet wordt aangelegd ben je niet verplicht jouw woning daarop aan te sluiten. Wel weten we dat het aardgas op een gegeven moment zal verdwijnen. Je moet dan op zoek naar een alternatief voor aardgas om jouw woning te verwarmen, te koken en/of te kunnen douchen. Dat kan door aan te sluiten op een warmtenet. Maar dat kan bijvoorbeeld ook door jouw woning goed te isoleren en dan ‘all electric’ te verwarmen en elektrisch te koken. Dat is aan jou. Het moment waarop het aardgas uit de stad verdwijnt, of in welke plaats dan ook in Nederland verdwijnt, wordt jaren van te voren bekend gemaakt. Daar is nu dus nog geen sprake van!
Wat zijn de maandelijkse kosten als ik aansluit op het warmtenet?
De kosten zijn op dit moment nog niet bekend. We komen hier op terug zodra we een bedrag kunnen noemen.
Wat gebeurt er met de gasaansluiting als ik aansluit op het warmtenet?
De gasaansluiting kan dan verwijderd worden. Op dit moment verwijdert Liander gasaansluitingen gratis. Zodra jouw gasaansluiting verwijderd is hoef je niet langer vastrecht voor de gasaansluiting te betalen. In 2024 was het gasrecht voor een standaard gasaansluiting ongeveer € 250,= per jaar. Je betaalt het vastrecht voor de gasaansluiting maandelijks via jouw energieleverancier.
Een warmtenet is leuk, maar wat als er een storing in de warmtelevering komt?
Als we een warmtenet aanleggen, komt er ook een back up voorziening bij voor het geval er een storing in de warmtelevering is of bijvoorbeeld voor als het systeem onderhoud nodig heeft.
Waarom worden er niet meer mogelijke oplossingen onderzocht?
Het onderzoek dat we willen starten richt zich specifiek op het verder verkennen van een warmtenet voor stad Zevenaar, met de AVR en Vattenfall als mogelijke warmtebron. Dit is onderdeel van een gemeente brede verkenning naar aardgasvrije warmteoplossingen, die voor de inwoners haalbaar én betaalbaar zijn. Ook het installeren van warmtepompen bij particuliere woningen wordt hierbij betrokken.
Wanneer worden de inwoners van Zevenaar betrokken?
We zetten een nu een nieuwe stap in de verkenning. In volgende fases richt het onderzoek zich veel meer op vragen, die inwoners van stad Zevenaar belangrijk vinden, zoals: wat worden de aansluitkosten? Wat worden de maandelijkse kosten? Moeten er bij mij thuis aanpassingen worden gedaan? Wat is voordeliger: een eigen warmtepomp of aansluiten op het warmtenet? Op deze vragen kan nu nog geen antwoord worden gegeven. Weten we meer? Dan laten we dit weten.