Eerste stem

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Jij mag dan voor het eerst stemmen. En dat is mooi! Het is namelijk jouw kans om mee te beslissen wie de nieuwe leden van de Tweede Kamer worden. Echt belangrijk, want door te stemmen heb jij invloed op de besluiten die genomen worden over de toekomst van Nederland. En dus op hoe alles de komende jaren geregeld wordt.

Hoe werkt het?

Heel simpel. Je krijgt vanzelf jouw stempas thuisgestuurd. Neem die samen met jouw ID-bewijs (rijbewijs, paspoort, identiteitskaart of geldig verblijfsdocument) mee naar het stembureau.

Daar krijg je één stembiljet. Op het stembiljet mag je één vakje rood maken. Kies het vakje voor de naam van jouw favoriete kandidaat. Vervolgens stop je het stembiljet in de stembus.

De kandidatenlijsten met de personen waaruit je kunt kiezen, krijg je vooraf thuisgestuurd.

Maar op wie wil je stemmen?

Weet je nog niet op wie je wilt stemmen? Zo gek is dat helemaal niet. Er valt namelijk behoorlijk wat te kiezen. Gelukkig zijn er (online) tools die jou helpen te bepalen welke politieke partij het beste aansluit bij jouw mening.

De meest bekende stemhulp is de Stemwijzer.

Waar en wanneer kun je stemmen?

Ook krijg je een lijst met adressen van alle stemlokalen in onze gemeente. Daar kun je op 22 november stemmen van 7.30 tot 21.00 uur.

En wel zo fijn: er is altijd een stembureau bij jou in de buurt. Waar? Dat zie je op de pagina Stembureaus.

Kun je niet stemmen in het stembureau?

Bijvoorbeeld omdat je ziek bent of op vakantie bent? Vraag dan iemand anders om voor jou te stemmen. Dat heet machtigen. Diegene brengt dan jouw stem tegelijk uit met zijn/haar eigen stem.

Wil je meer weten over hoe dat werkt? Kijk dan op de pagina Iemand anders laten stemmen.

Heb je nog vragen?

Dan helpen we je natuurlijk graag. Neem contact met ons op. Meer informatie over de verkiezingen vind je ook op www.elkestemtelt.nlexterne-link-icoon.

Kom stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Laat jouw stem niet verloren gaan, want #ElkeStemTelt!

#Verkiezingen | Elke stem telt, ook die van jou

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.