18 jaar

Hoera! Je bent (bijna) 18. Op deze pagina geven we je graag meer informatie over wat er voor jou verandert en waar je rekening mee moet houden. Burgemeester Lucien van Riswijk heeft voor jouw verjaardag een videoboodschap opgenomen. Benieuwd? Bekijk het filmpje hieronder.

Felicitatie burgemeester Lucien van Riswijk

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Inschrijven huurwoning

Wil je in de toekomst op jezelf gaan wonen in een huurwoning? Als je 18 jaar bent kun je je al inschrijven.

Waarom nu al inschrijven?

Een groot deel van alle vrijkomende woningen wordt toegewezen aan de woningzoekende met de langste meettijd. Jouw meettijd begint op de dag dat jij je inschrijft. Daarom is het heel belangrijk om je meteen in te schrijven als je 18 jaar wordt. Ook al ben je nu nog niet op zoek naar een woning. 

Waar inschrijven?

Wil je graag wonen op ’t Gelders Eiland (Aerdt, Herwen, Lobith,  Pannerden, Spijk of Tolkamer)?  Schrijf je dan in bij www.vryleve.nlexterne-link-icoon. Wil je graag wonen in Zevenaar, Arnhem, Nijmegen of een omringend dorp? Schrijf je dan in bij www.entree.nuexterne-link-icoon.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het zoeken naar een woning op bovenstaande websites. De medewerkers van Baston Wonenexterne-link-icoonPlaveiexterne-link-icoon en Vryleveexterne-link-icoon helpen je graag. 

Stemmen

Je mag stemmen! Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Dit heet het actief kiesrecht. Je hoeft niet te stemmen. Als je 18 jaar of ouder bent, mag je je ook verkiesbaar stellen. Dit heet het passief kiesrecht. 

Vanaf 18 jaar mag je ook stembureaulid zijn. De eerstvolgende verkiezingen zijn op woensdag 15 maart 2023. Als stembureaulid zit je deze dag op een stembureau van 7.00 tot 14.00 uur of van 14.00 – 21.00 uur. Daarna tellen alle stembureauleden samen de stemmen. Uiteraard ontvang je hiervoor een vergoeding. Ben jij beschikbaar op een van deze dagen?

Als je in Zevenaar woont krijg je voor de verkiezingen een stempas toegestuurd. Met deze stempas en een identiteitsbewijs kun je bij een stembureau je stem uitbrengen. 

Gemeenteraad

Als inwoner van de gemeente Zevenaar kies je iedere vier jaar de raadsleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Deze worden iedere vier jaar gehouden. De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in een gemeente. De burgemeester en wethouders voeren dit dan uit. De gemeenteraad controleert hen dan weer. Vaak zijn de raadsleden verbonden aan een politieke partij, maar dit hoeft niet. Lees hierexterne-link-icoon meer over de gemeenteraad in Zevenaar. 

Tweede Kamer

Je mag ook iedere vier jaar stemmen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen. De Tweede Kamer controleert de regering (de koning en ministers) door het goedkeuren of verwerpen van wetsvoorstellen. Daarnaast maakt de Tweede Kamer wetgeving samen met de regering en de eerste kamer. Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon lees je meer over wat de Tweede Kamer doet. 

Provinciale Staten

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kies je de leden van de Provinciale Staten. Zij vormen het parlement van de provincie. Daarnaast kiezen de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer. Door te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen heb je dus ook invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Op de website van de provincie Gelderlandexterne-link-icoon lees je meer over wat de Provinciale Staten doen in onze provincie. 

Waterschap

Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Tijdens de waterschapsverkiezingen kies je de leden van het algemeen bestuur van het waterschap. Het algemeen bestuur van een waterschap bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende belanghebbenden. Bijvoorbeeld inwoners, boeren, bedrijven en beheerders van natuurterreinen. Het algemeen bestuur van het waterschap stelt het beleid vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Je kunt het dus een beetje vergelijken met de gemeenteraad. Op de website van de waterschappenexterne-link-icoon lees je meer. 

Overige belangrijke informatie

Checklist als je 18 wordt

Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon vind je een checklist, waarmee je onder andere kan zien wat je moet regelen zodra je 18 wordt.

Vragen?

Heb je een vraag voor ons als gemeente? We helpen je graag. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken: telefonisch, per e-mail, via de chat of via social media. Je kunt ons een berichtje sturen via Facebook, Twitter of Instagram.