Wijziging persoonsgegevens BRP
In de Basisregistratie Personen (BRP) staan de gegevens van alle inwoners van Nederland. Dit zijn gegevens zoals naam, adres, burgerservicenummer (BSN), burgerlijke staat en geboortedatum. Op deze pagina leggen we uit wanneer je zelf gegevens kunt aanpassen en wanneer je door ons een aanpassing in de BRP moet laten doen.
Gegevens BRP controleren
Gegevens in de BRP kan je zelf controleren op fouten. Dit geldt ook voor de gegevens van de minderjarige kinderen over wie je gezag hebt en die op hetzelfde adres wonen.
Via MijnOverheid.nl zie je welke gegevens er in je BRP staan. Log in met DigiD en klik daarna op ‘persoonlijke gegevens’. Heb je nog geen DigiD? Bekijk dan de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. Je kan daar ook meteen een DigiD aanvragen.
Gegevens BRP wijzigen
Sommige gegevens in de BRP worden automatisch aangepast, bijvoorbeeld als je trouwt in Nederland. Andere gegevens moet je zelf doorgeven. Daarna worden deze gegevens aangepast in de BRP. Hieronder vind je een overzicht van wijzigingen die je zelf moet doorgeven. Een wijziging doorvoeren is gratis.
- Adres (verhuizing)
Geef online een verhuizing door via de pagina Verhuizing doorgeven. - Verhuizing naar het buitenland
Geef online een verhuizing naar het buitenland door via de pagina Vertrek naar het buitenland. - Achternaam
Geef online een wijziging in achternaamgebruik door via de pagina Naamgebruik veranderen. - Voornaam, geslacht, adoptie
Voor het wijzigen van een voornaam, geslacht of van gegevens vanwege adoptie maak je een afspraak.
Heb je een wijziging doorgevoerd, maar is het verkeerd in het BRP opgenomen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak?
Om verkeerde gegevens in de BRP aan te passen neem je mee naar de afspraak:
- Een geldig legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart.
- Bewijsstukken waaruit blijkt wat de juiste gegevens zijn. Dit kan bijvoorbeeld een geboorteakte of huwelijksakte zijn.
Heb je een document uit het buitenland? Dan mag deze maximaal 6 maanden oud zijn. Ook moet het document gelegaliseerd (en eventueel vertaald) zijn of voorzien zijn van een apostillestempel. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.