Landschap met water en bomen

Zevenaar helpt inwoners sneller uit de schulden

11 juli 2023
Inwonersnieuws

De gemeente Zevenaar verlaagt de drempel voor schuldhulpverlening. Zo versnellen we het proces voor inwoners die van hun schulden af willen komen. Sinds kort is de aflosperiode van schulden gehalveerd van 3 jaar naar 1,5 jaar. Dat betekent dat mensen in de helft van de tijd van hun schulden af kunnen zijn.

Een schuldenvrije toekomst

De kortere aflosperiode biedt sneller kans op een schuldenvrije toekomst. Goede begeleiding en nazorg blijven natuurlijk belangrijk. Wethouder sociaal domein Stef Bijl: “We leveren altijd maatwerk. We kijken goed naar welke hulp een inwoner nodig heeft. De hulp kan na de aflosperiode ook nog gewoon doorlopen als dat nodig is. Wij hopen dat doordat mensen sneller af kunnen lossen, zij ook eerder de stap nemen om hulp te vragen bij hun financiële situatie. Schulden hebben een grote impact op iemands leven. Wij willen ze zo graag helpen om hun leven weer sneller op de rails te krijgen.”

Schulden stabiliseren

Wij hebben als gemeente de taak om onze inwoners te helpen met schulden. Als er sprake is van problematische schulden, dan proberen wij deze schulden te ‘stabiliseren’. Dit betekent in gesprek gaan met de schuldeisers over het volledig of gedeeltelijk terugbetalen van de schuld. Als dit lukt, wordt in een schuldregeling afgesproken hoe de schuld wordt terugbetaald. Dit heet een 'minnelijk traject'. Als deze partijen niet willen meewerken aan zo'n afspraak, dan kan de rechter beslissen dat de schuld op een andere manier wordt terugbetaald, het 'wettelijk traject'.'

Voorkomen is beter dan genezen

Wij hebben een vooruitstrevende aanpak bij geldproblemen. Zo problemen we problemen zo vroeg mogelijk te signaleren. Kleine rekeningen die blijven liggen groeien mensen binnen korte tijd boven het hoofd. Om zulke situaties niet verder op te laten lopen, is het van groot belang om op tijd gratis hulp hierbij te krijgen. Zo kunnen problemen op gebied van werk, gezondheid en sociaal terrein voorkomen worden. Heeft u geldzorgen? Of wilt u voorkomen dat uw schulden verder toenemen? Neem dan contact via het meldformulier financiële problemen.