Landschap met water en bomen

Word Junior Cyber Agent en speel HackShield

01 oktober 2023
Inwonersnieuws

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Daarom doet de gemeente Zevenaar mee aan HackShield. Samen met de politie roepen we zoveel mogelijk kinderen van 8-12 jaar op om de game HackShield te spelen. Met het spelen van de game kunnen kinderen Cyber Agents worden die online gevaar herkennen en kunnen voorkomen. Zo leren zij zichzelf en hun omgeving beschermen tegen cybercriminelen. De beste Cyber Agents van de gemeente worden daarnaast ook nog eens officieel gehuldigd door burgemeester Lucien van Riswijk.

Wat is HackShield precies?

HackShield is een spel voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud die hen bewust leert om te gaan met het internet. Kinderen komen vanaf een jonge leeftijd al snel in aanraking met de online (leef)wereld. Zo maken ze bijvoorbeeld rond hun vierde al gebruik van YouTube Kids, krijgen ze rond hun tiende levensjaar een mobiele telefoon, gaan gamen en zijn vroeg vertegenwoordigd op sociale media. Tegelijkertijd zijn kinderen zich nauwelijks bewust van de online gevaren die kleven aan het gebruik van het internet. Al spelende word je een Cyber Agent: ofwel een assistent van de politie in de strijd tegen cybercrime.

Maar hoe gaat het precies in zijn werk?

Kinderen maken, met toestemming van hun ouders/ verzorgers, een account aan waarna zij direct verschillende levels kunnen spelen die actuele onderwerpen behandelen. Zo leren ze hoe het internet is opgebouwd en wat data zijn, maar ook hoe een sterk wachtwoord moet worden aangemaakt en waaraan je een valse link kan herkennen. Met het spel HackShield leren kinderen de gevaren snel te herkennen en kunnen zij hun ouders, opa’s en oma’s en vrienden waarschuwen. De potentiële helden worden namelijk gestimuleerd om de opgedane kennis rechtstreeks aan de keukentafel te delen. Tijdens het spel verdienen de Cyber Agents Shields, die punten opleveren. Hoe meer Shields, hoe beter de Cyber Agent beschermd is tegen online gevaar. De drie kinderen die na een paar maanden de hoogste score hebben gehaald, worden feestelijk gehuldigd door de burgemeester. 

Aanmelden

Aanmelden kan via www.joinhackshield.nl. Op die website staat ook meer informatie over het spel, de voorwaarden, doelstellingen en privacy. De game kan gespeeld worden via de computer of laptop, maar ook via de app voor smartphone en tablet.

HackShield Zevenaar is een project van de gemeente Zevenaar, politie Zevenaar & Caleidoz. 

poster Hackshield

Zevenaar zoekt Cyber Agents!

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.