Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Vragen en antwoorden duurzaamheid

Verwarmen

Wij ontvangen vaak dezelfde vragen over verwarmen. Wij hebben deze vragen en de bijbehorende antwoorden voor u verzameld.

6.1. Hoe ga ik mijn huis verwarmen zonder aardgas?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Deze kunnen we onderverdelen in drie categorieën:

  • Warmtenetten: dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, wordt gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heb je dan vloerverwarming en/of wandverwarming, of radiatoren. Lees meer op de website van HIER verwarmt.
  • Elektrische oplossingen: u kunt uw huis met elektrische apparaten verwarmen. U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt uw huis als een soort "omgekeerde koelkast". In huis heeft u dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming. Lees meer op de website van HIER verwarmt.
  • Groen gas: dat is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt groen gas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Het enige verschil is dat de herkomst van het gas duurzaam is. Groen gas is maar beperkt beschikbaar in Nederland en er is niet genoeg om alle huizen mee te verwarmen. Groen gas zal dan ook vooral worden gebruikt in woningen waar geen andere oplossingen mogelijk zijn, zoals monumentale panden. Lees meer op de website van HIER verwarmt.

6.2. Krijg ik het nog wel warm?

Met alle nieuwe manieren van verwarmen wordt het in huis comfortabel warm. Het is in alle gevallen verstandig uw huis te isoleren. Dit is niet alleen belangrijk om energie te besparen, maar zorgt daarnaast voor een prettig binnenklimaat. Bij lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp, wordt verwarmen soms wel als anders ervaren dan met aardgas. Het huis wordt geleidelijk verwarmd en door de goede isolatie blijft de temperatuur heel constant, ook ‘s nachts. Het is alleen niet meer mogelijk om de temperatuur binnen korte tijd een paar graden te laten stijgen of dalen.

6.3. Wat is het verschil tussen lage temperatuur en hoge temperatuurverwarming?

Met een gasgestookte cv-ketel verwarmt u uw huis op een hoge temperatuur van zo’n 60 - 90 graden. U kunt daarvoor radiatoren gebruiken en uw huis hoeft niet vergaand geïsoleerd te zijn. Bij lage temperatuurverwarming verwarmt u uw huis met 40 graden. Omdat er minder warmte is, is het erg belangrijk dat er geen warmte verloren gaat en de warmte goed door huis wordt verspreid. Uw huis moet daarom goed geïsoleerd zijn. Bovendien geven radiatoren nauwelijks warmte af bij 40 graden. Daarom moeten ze worden vervangen door convectoren, wand- en/of vloerverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Verwarmen met een lage temperatuur kan wel als ‘anders’ worden ervaren dan verwarmen met aardgas. Het is bijvoorbeeld niet meer mogelijk de temperatuur even snel een graadje bij te stellen.

6.4. Wat gebeurt er met de cv-ketel?

De kans is groot dat u straks geen cv-ketel meer in huis heeft. Met een warmtenet is geen cv-ketel nodig, de warmte komt dan uit warm water dat via leidingen uw huis binnenkomt. Bij elektrische oplossingen wordt de cv-ketel bijna altijd vervangen door een warmtepomp. Alleen als u overstapt op groen gas (als u die mogelijkheid hebt) kunt u een cv-ketel blijven gebruiken of deze vervangen door een hybride warmtepomp (bij voldoende isolatie en een geschikt warmteafgiftesysteem).

6.5. Wat gebeurt met de gasleidingen onder de grond?

Wanneer het aardgas verdwijnt, zijn de gasleidingen overbodig. Volgens de huidige wetgeving mogen deze leidingen dan niet in de grond blijven zitten en worden ze verwijderd. Gasleidingen gaan ongeveer 45 jaar mee. Elk jaar zijn er dan grote stukken van het gasnet die aan vervanging toe zijn. Er kan in dit geval voor gekozen worden om de leidingen te verwijderen. De keuze om ze te verwijderen of te vervangen hangt vooral af van de plannen om aardgas in het gebied te behouden of niet. Omdat het vervangen van gasleidingen erg duur is (vervanging van het 135.000 kilometer lange gasnet kost miljarden euro’s), kan dit een goed moment zijn om over te stappen op alternatieven manieren om mee te verwarmen. In sommige gevallen kan het bestaande gasnet ook gebruikt worden om synthetisch gas of waterstof door te vervoeren.

6.6. Kunnen de gasleidingen niet ergens anders voor worden gebruikt?

Bestaande gasleidingen kunnen in sommige gevallen worden gebruikt om waterstof mee te vervoeren. Waterstof (H2) kan op meerdere manieren worden gemaakt. Op dit moment wordt het met name gemaakt uit aardgas. Daar komt CO2 bij vrij, dat eventueel kan worden afgevangen en opgeslagen. Waterstof kan daarnaast worden gemaakt door water (H2O) te splitsen met behulp van groene stroom.

Het alternatief waterstof zit nog in de onderzoeksfase. Er is op dit moment nog geen overcapaciteit aan groene stroom. Bovendien kost de productie van waterstof veel elektriciteit. Er zijn aanpassingen nodig aan de installaties in de woning. Voordat waterstof op grote schaal toegepast zal worden moet er eerst nog flink wat gebeuren.

6.7. Heb ik straks nog steeds radiatoren aan de muur?

Als u niet kiest voor vloer- en/of wandverwarming dan wel conventieputten, dan heeft u inderdaad nog steeds (lage temperatuur) radiatoren aan de muur. Het verschilt per woning en per alternatief of u bestaande radiatoren blijft gebruiken. Als u overstapt op groen gas of een warmtenet op hoge temperatuur, kunnen bestaande radiatoren in gebruik blijven. Bij andere oplossingen, zoals een warmtepomp, stapt u over op lage temperatuurverwarming. Dit betekent dat het huis verwarmd wordt op een lagere temperatuur dan met aardgas. In dat geval is het vaak nodig om vloer- of wandverwarming of lage temperatuurradiatoren te installeren. Die geven de warmte af over een groter oppervlakte, waardoor het in huis heel constant en comfortabel warm wordt. Bij lage temperatuurverwarming is het noodzakelijk dat de woning volledig is geïsoleerd, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

6.8. Kan ik nog steeds even lang douchen?

Lang douchen is sowieso niet heel milieubewust. Met de meeste duurzame alternatieven voor aardgas krijgt u een boiler in huis. Er zijn verschillende maten boilers. Het is dus verstandig om voor de aanschaf de grootte van de boiler af te stemmen met de hoeveelheid warm water die noodzakelijk is.