Wij krijgen op dit moment veel vragen over de aanslag voor gemeentelijke belastingen. Op de pagina ‘Aanslag Gemeentelijke Belastingen’ kunt u veel zelf regelen en informatie vinden.

Uw algemene vragen kunt u via chat aan ons stellen. Heeft u een specifieke vraag over uw aanslag? Dan kunt u beter even bellen. Houd er wel rekening mee dat de wachttijden aan de telefoon langer zijn dan normaal.

Vragen en antwoorden duurzaamheid

Kosten en financiering

Wij ontvangen vaak dezelfde vragen over de kosten en financiering van het aardgasvrij worden. Wij hebben deze vragen en de bijbehorende antwoorden voor u verzameld.

2.1. Waarom kost het zoveel geld?

Het aanpassen van de woningen kost geld. Vooral isolatie en aanpassingen naar laagtemperatuurverwarming zijn kostbaar. Dit verschilt overigens heel erg per woning. Daarnaast zijn er nog de algemene kosten voor bijvoorbeeld het aanpassen van het elektriciteitsnetwerk. En het betreft ook een heel groot aantal woningen, dus die massa maakt dat de kosten voor de investering ook hoog zijn. Naast de kosten staan er vaak ook besparingen tegenover, dus die compenseren (deels) de kosten.

Ons streven is dat we aanpassingen willen doorvoeren die voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Dat gaat geleidelijk en kan in kleine stapjes. Niemand hoeft morgen naar de bouwmarkt te rennen om zijn huis voor veel geld te gaan verbouwen. We hebben tot 2040 de tijd. Dat biedt de ruimte om duurzame maatregelen op verstandige momenten te nemen. Nieuwe woningen worden al aardgasvrij gebouwd. Wie ergens in de komende tien jaar zijn huis gaat verbouwen, doet er verstandig aan de boel meteen ook goed te isoleren. Als de keuken zijn beste tijd heeft gehad, is het een goed moment om na te denken over koken op inductie.

2.2. Wat kost aardgasvrij wonen?

Wonen zonder aardgas is op dit moment nog duurder dan wonen met aardgas. Een gangbare schatting is dat verwarmen gemiddeld € 1.000 per jaar per woning (bron: HIER klimaatbureau) duurder zal zijn dan verwarmen met aardgas. Deze kosten kunnen door opschaling en innovatie met enkele honderden euro’s worden verlaagd. De kosten zijn afhankelijk van de oplossing die wordt gekozen. De gewone besparingsmaatregelen verdienen zichzelf vaak terug. Maar met name de maatregelen die nodig zijn om een woning zeer energiezuinig te maken en geschikt voor lage-temperatuur-verwarming kunnen oplopen.

Wonen zonder aardgas is alleen mogelijk als we dit voor iedereen haalbaar en betaalbaar houden. Dat is de inzet van zowel het rijk als de gemeente. Het betekent dat per wijk gekeken moet worden wat financieel de beste oplossing is. Daarbij gaat het zowel om de maatregelen in de woning als de maatregelen in de infrastructuur, die we met elkaar moeten betalen. Om ervoor te zorgen dat wonen zonder aardgas voor iedereen haalbaar en betaalbaar is ontwikkelt de overheid verschillende instrumenten, zoals subsidies, extra belasting op aardgas en minder belasting op elektriciteit, gebouwgebonden financiering die bij verhuizing overgaat op de volgende eigenaar en mogelijk financiering via de energierekening.

2.3. Ik heb het geld niet! Wat nu?

Wie financiert de aanpassing? Om ervoor te zorgen dat wonen zonder aardgas voor iedereen haalbaar en betaalbaar is, ontwikkelt de overheid verschillende instrumenten, zoals subsidies, extra belasting op aardgas en minder belasting op elektriciteit, gebouwgebonden financiering die bij verhuizing overgaat op de volgende eigenaar en mogelijk financiering via de energierekening. In de praktijk zal het maatwerk zijn. Daarom is het belangrijk dat de gemeente een aanspreekpunt creëert voor inwoners die moeite hebben met de financiering.

In Zevenaar bestaat een stimuleringslening toekomstbestendig wonen waar inwoners gebruik van kunnen maken. De stimuleringslening is bedoeld voor de financiering van de werkelijke kosten van duurzaamheidsmaatregelen, voor energiebesparingsadvies en maatwerkadviezen voor eigen woningen in de gemeente Zevenaar. U kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 lenen. Bij de aanvraag om een lening hoort ook een financiële onderbouwing bijvoorbeeld met offertes of prijslijsten van materialen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Stimuleringslening.

Daarnaast kunt u gebruik maken van de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is bedoeld voor woningeigenaren die tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020 minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen aan hun woning hebben uitgevoerd. Meer informatie over deze subsidie vindt u op de website van de RVO.

2.4. Ik wil graag van het gas af, maar het afsluiten van de gasaansluiting kost € 600. Hoe kan dat?

Het bedrag van €600 is gebaseerd op een tarief dat Liander zelf betaalt op basis van kostprijs. De prijs verschilt dan per netbeheerder, maar ligt wel altijd rond de € 600. De reden dat het zoveel kost, is dat ze de gasleiding tot aan de straat uitgraven en graafwerk is duur. De reden dat u het zelf moet betalen, is dat het onderhoud van het gasnet wordt betaald door alle mensen die aangesloten zijn. Volgens Liander is het niet eerlijk om de aangesloten mensen ook te laten betalen voor afsluitingen. Voordat besloten was dat we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, was dat een redelijke overweging. Maar nu is de situatie veranderd en is het minder logisch dat vooruitstrevende inwoners die van het gas af willen dit bedrag moeten betalen. Het is nog onbekend hoe deze kosten aangepast gaan worden.

2.5. Wat betekent het voor mij als huurder?

Huurders hebben minder mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met grote maatregelen in huis. Deze dingen kunnen huurders zelf doen.