Wij krijgen op dit moment veel vragen over de aanslag voor gemeentelijke belastingen. Op de pagina ‘Aanslag Gemeentelijke Belastingen’ kunt u veel zelf regelen en informatie vinden.

Uw algemene vragen kunt u via chat aan ons stellen. Heeft u een specifieke vraag over uw aanslag? Dan kunt u beter even bellen. Houd er wel rekening mee dat de wachttijden aan de telefoon langer zijn dan normaal.

Vragen en antwoorden duurzaamheid

Koken

Wij ontvangen vaak dezelfde vragen over aardgasvrij koken. Wij hebben deze vragen en de bijbehorende antwoorden voor u verzameld.

7.1. Moet ik mijn gasfornuis vervangen?

Als u niet meer bent aangesloten op het gasnet, kunt u niet meer koken op gas. U zult over moeten stappen op een elektrische manier van koken. De meest veilige en energiezuinige optie is koken op inductie. Koken op inductie heeft daarbij veel andere voordelen, hierover kunt u alles lezen op onze inductiepagina. Het gasfornuis kan alleen blijven staan als u de mogelijkheid heeft om over te stappen op biogas.

7.2. Kan ik zomaar overstappen op inductie?

U kunt altijd overstappen op inductie. En als u toe bent aan een nieuwe keuken, is dat een logisch moment om voor inductie te kiezen. Hoe gemakkelijk een inductiekookplaat aan is te sluiten, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die deze gebruik. Dit verschilt per model. In de gebruiksaanwijzing van de kookplaat kunt u alle informatie hierover vinden. Over het algemeen is een kookplaat met 3 of 4 pitten aan te sluiten op een dubbel (2-fase) en geaard stopcontact. In de meeste gevallen is het noodzakelijk een krachtstroom (3-fase) aansluiting te overwegen. Dit komt omdat naast een inductiekookplaat andere elektrische keukenapparatuur worden gebruikt. Omdat bij inductie meer elektriciteit wordt gebruikt, is een moderne meterkast nodig. De kans is groot dat een extra groep moet worden aangelegd. Dit is niet gemakkelijk, het is daarom verstandig om dit door een specialist te laten doen.

7.3. Is koken op inductie gevaarlijk?

Nee, koken op inductie is niet gevaarlijk. Inductieplaten werken op basis van een inductiestroom die zorgt voor elektromagnetische velden. Elektromagnetische velden worden vaak verward met straling. Er wordt daarom weleens onterecht gedacht dat bij koken op inductie straling vrijkomt die effect kan hebben op de gezondheid. Veel huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en elektrische tandenborstels maken gebruik van inductiestroom en creëren deze velden. Volgens de vereiste Europese laagspanningsrichtlijn mogen apparaten alleen op de markt worden gebracht als ze veilig zijn en geen gevaar vormen voor de gezondheid.

Koken op inductie is bovendien veel veiliger dan koken op gas. U kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. De kans dat iemand zich verbrand is bij koken op inductie vele malen kleiner dan bij koken op gas. Daarnaast kunt u een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan. Daarnaast vermijd u het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van etensresten op een gasfornuis.

7.4. Ik wil op gas blijven koken!

Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat CO₂ vrijkomt als het verbrandt en dat de voorraad niet oneindig is. De uitstoot van CO₂ zorgt voor klimaatverandering en dat willen we tegengaan. Dit hebben we zo afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. Feit is dus dat we uiterlijk in 2050 de laatste aardgaskraan in Nederland zullen dichtdraaien, maar in Zevenaar misschien al wel eerder. Het is vanaf dan dus echt niet meer mogelijk om op gas te koken.

7.5. Kan ik dan nog wel wokken?

Bij inductie is geen sprake van een vlam, waardoor de buitenkant van de wokpan soms niet heet genoeg wordt. Dit is echter niet altijd het geval. Bent u een wokliefhebber en wilt u graag goed kunnen wokken? Koop dan een speciale magnetische ring die u op de kookplaat kan zetten of kijk naar een speciale inductiekookplaat met een kuiltje voor de wokpan.

7.6. Hoe zit het met mijn pannen?

Niet alle pannen zijn geschikt om mee te koken op inductie. Om een pan op inductie te verwarmen is het belangrijk dat deze een metalen en vlakke bodem heeft. Is dit niet het geval, dan geleidt de inductiestroom niet goed en is de pan niet geschikt om in te koken. Bij voorkeur heeft de pan ook een dikke bodem om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de warmte. Veel pannen hebben een metalen bodem en hoeven dus niet vervangen te worden als u overstapt op inductie. Als u van plan bent om over te stappen op inductie is het verstandig de geschikte pannen tot die tijd zo min mogelijk te gebruiken. Door te koken op gas kan de bodem namelijk vervormen waardoor ze niet helemaal vlak meer zijn en ze minder goed werken op inductie.

Er zijn tegenwoordig genoeg gadgets om koken op inductie nóg beter te maken. Zo bestaan speciale poffertjes- en pannenkoekenpannen, grillpannen en wokpannen. Ook bestaan er inductie-adapters. Deze platte gietijzeren plaatjes maken elke (oude) pan, maar bijvoorbeeld ook keramische tajines, geschikt voor inductie.