Wij krijgen op dit moment veel vragen over de aanslag voor gemeentelijke belastingen. Op de pagina ‘Aanslag Gemeentelijke Belastingen’ kunt u veel zelf regelen en informatie vinden.

Uw algemene vragen kunt u via chat aan ons stellen. Heeft u een specifieke vraag over uw aanslag? Dan kunt u beter even bellen. Houd er wel rekening mee dat de wachttijden aan de telefoon langer zijn dan normaal.

Vragen en antwoorden duurzaamheid

De warmtepomp

Wij ontvangen vaak dezelfde vragen over warmtepompen. Wij hebben deze vragen en de bijbehorende antwoorden voor u verzameld.

8.1. Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat met behulp van elektriciteit, warmte verzamelt uit lucht, grondwater of oppervlaktewater. De pomp zet warmte met een hoog rendement over op het water in uw verwarming. Op die manier verwarmt het uw woning.

8.2. Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp verzamelt warmte op één plek en verplaatst die naar een andere plek. Uw koelkast is een soort warmtepomp. Een koelkast verzamelt de warmte aan de binnenkant en verplaatst die naar buiten. Omdat een warmtepomp zelf geen warmte maakt maar het verzamelt en verplaatst, heeft het apparaat altijd een bron nodig. Het voordeel daarvan het is dat met relatief weinig stroom, veel warmte kan worden gemaakt. Een warmtepomp is vaak 4 tot 5 keer zo efficiënt als een ouderwetse straalkachel.

8.3. Hoe groot is een warmtepomp?

Een grondwater-warmtepomp heeft het formaat van een flinke koel/vries-combinatie. Een luchtwaterwarmtepomp heeft de grootte van een cv-ketel met daarnaast een boilervat en buiten een kast van ongeveer een meter hoog bij een meter breed en een halve meter diep.

8.4. Welke warmtepomp is het beste voor mijn huis?

Dat hangt af van een aantal verschillende dingen. Wat kan er technisch? Hoeveel geld heeft u ervoor over? Hoe goed is uw huis geïsoleerd? Een grondwaterwarmtepomp is bijvoorbeeld technisch niet altijd mogelijk en bovendien een stuk duurder dan een luchtwaterwarmtepomp. Als uw huis niet goed genoeg geïsoleerd is, kunt u soms al wel aan de slag met een hybride warmtepomp, maar nog niet met een volledige warmtepomp.

8.5. Wat kost een warmtepomp?

Dat hangt af van het type warmtepomp. Hybride warmtepompen zijn vaak het goedkoopst, tussen 3000 en 6000 euro. Luchtwaterwarmtepompen zijn duurder, tussen 4000 en 11.000 euro, afhankelijk van het vermogen, het rendement en de kwaliteit. Die kwaliteit uit zich bijvoorbeeld in het geluidsniveau van het buitendeel. Grondwaterwarmtepompen zijn het duurste. Die gaan vanaf 10.000 tot wel 20.000 euro. Een groot deel van de kosten zit in het boren van een bodemlus van 10 tot 150 meter diep. Daarvoor is een speciale installatie nodig en speciaal getrainde mensen.

Let op bij aanschaf van iedere warmtepomp: een flink deel van de kosten zit in de installatie. Dat komt omdat de installatie van een warmtepomp technisch moeilijker is dan een cv-ketel en het ook meer zorg vraagt bij de inregeling omdat het een gevoelig systeem is.

8.6. Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Een warmtepomp gaat minimaal 10, vaak 15 en soms ook 20 jaar mee, net als een cv-ketel.

8.7. Wat is de terugverdientijd als ik een warmtepomp koop?

Het antwoord is niet pasklaar. Want vóór aanschaf van een warmtepomp, is het nodig uw huis voor te bereiden. De vloeren, muren, ramen en dak moeten zeer goed geïsoleerd zijn, vaak is vloerverwarming nodig en een goed ventilatiesysteem. Daarbovenop komen de kosten van de warmtepomp. Al die kosten bij elkaar verschillen per huis. En hoewel u qua energie- en netwerkkosten gaat besparen, verschilt het per huis in hoeveel jaar u dat terugverdient.

8.8. Kan een warmtepomp één-op-één geïnstalleerd worden bij het vervangen van mijn CV ketel?

Nee, meestal niet. Alleen als uw gasverbruik nu al zeer laag is en u gebruik maakt van laagtemperatuur verwarming, kunt u één-op-één overstappen op een warmtepomp. Bij huizen die na 2010 gebouwd zijn, is er een goede kans dat de woning voldoende geïsoleerd is om overstappen op een warmtepomp. De woning dient dus goed geïsoleerd te zijn en voorzien van laagtemperatuurverwarming.

8.9. Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Een warmtepomp heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig om ervoor te zorgen dat hij goed blijft presteren.

8.10. Wat zijn de kosten van onderhoud?

Het is verstandig om een warmtepomp jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven. Omdat het een complex apparaat is, kan het zo zijn dat de onderhoudskosten iets hoger liggen dan bij een cv-ketel.

8.11. Is een grondboring altijd noodzakelijk?

Nee, er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij warmtepompen met grondwater als bron, is het noodzakelijk te boren. Voor warmtepompen die lucht als bron hebben, of oppervlaktewater zoals een sloot of een meer, is dat niet nodig.

8.12. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Met name lucht-waterwarmtepompen maken geluid. Zij hebben een buitengedeelte, dat lijkt op een airco. De hoeveelheid geluid verschilt per warmtepomp, maar denk aan het geluid van een koelkast, soms iets luider. Dit is afhankelijk van hoe hard de warmtepomp op dat moment moet werken. De hoeveelheid geluid is onder andere afhankelijk van de grootte van het buitendeel. Groter is juist zachter, niet harder.

8.13. Moet ik mijn meterkast aanpassen als ik een warmtepomp koop?

Het kan zijn dat aanpassingen in de meterkast nodig zijn. Als u een één fase meterkast heef, dan zult u bij Liander moeten aanvragen of ze dat willen omzetten naar drie fasen. De kosten daarvoor verschillen, maar minimaal 200 euro.

8.14. Maakt een warmtepomp warm water?

Ja, een warmtepomp maakt warm tapwater. Om die reden is er een boilervat nodig om dat water op te slaan. Dat betekent wel dat u niet meer lang kunt douchen achter elkaar.

8.15. Kan een warmtepomp koelen?

De meeste warmtepompen kunnen koelen. Met name grondwaterwarmtepompen zijn hier geschikt voor.