Trouwen in Zevenaar

De dag waarop u elkaar het ja-woord geeft, is de mooiste dag van uw leven. Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren. We regelen het samen.

Goed om te weten

Voornemen melden

Het huwelijk is een van de mogelijkheden om de relatie met uw partner officieel vast te leggen. Gaat u trouwen? Dan doet u eerst een melding in de gemeente waar u gaat trouwen. Deze melding kunt u persoonlijk of schriftelijk doen. Reserveer eerst uw datum.

Trouwen voor de gemeente wordt het burgerlijk huwelijk genoemd. Wilt u ook voor de kerk trouwen? Dan mag dit pas nadat uw burgerlijk huwelijk is gesloten.

Trouwen waar u wilt

Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het gemeentehuis van Zevenaar.

Het gemeentehuis is gevestigd aan de rand van het centrum aan de Kerkstraat in Zevenaar. Een deel van het gemeentehuis bevindt zich in Hal 12. Deze beeldbepalende hal is een markant en iconisch gebouw, bijzonder industrieel erfgoed en verbonden met de Zevenaarse en Liemerse identiteit. Ook binnen het gebouw is de vroegere industriële functie van het gebouw bewaard gebleven. Naast de trouwkamer is sinds 2017 een mooie nieuwe patio als trouwzaal beschikbaar. Door het glazen dak is dit een mooie lichte ruimte. Je bent van harte welkom om de nieuwe trouwzaal te bezichtigen.

Maar u mag ook een andere locatie in de gemeente kiezen. In een horecagelegenheid, een discotheek, het voetbalstadion, bij u thuis… Waar u maar wilt, als uw trouwlocatie maar voldoet aan de voorwaarden die door de gemeente zijn vastgesteld.

Dag afspreken

 • U kunt van maandag t/m zaterdag trouwen of uw partnerschap laten registreren.
 • In het weekend betaalt u meer.
 • De definitieve datum en tijd van uw huwelijk of partnerschapsregistratie spreekt u af met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • U kunt trouwen of uw partnerschap laten registreren tussen 14 dagen en een jaar na de melding van uw voornemen.

Getuigen kiezen

 • Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4.
 • Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Stuur dan kopieën van hun identiteitsbewijzen te samen met het meldingsformulier naar burgerzaken@zevenaar.nl.

Trouwambtenaar kiezen

Wie gaat uw huwelijk of partnerschap sluiten? U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. U kunt een keuze maken uit de trouwambtenaren van de gemeente Zevenaar. Maar u kunt ook zelf iemand vragen die in een andere gemeente reeds trouwambtenaar is. Deze persoon wordt dan voor een dag benoemd. Daar betaalt u extra kosten voor. Neem in dit geval ruim op tijd contact op met de gemeente.

Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap

U kunt uw huwelijk of partnerschap laten sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Wilt u onder voorwaarden trouwen of uw partnerschap laten registreren? Regel dit dan vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de notaris. Kijk voor meer informatie op de website notaris.nl.

Automatisch gemeenschap van goederen verandert per 1 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen dan niet in de gemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren.

Voor verdere informatie hierover verwijzen wij u graag naar de website rijksoverheid.

pdf Verandering huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018 (PDF, 11.84 KB)

Kosten

  Gemeentehuis Andere locatie
Maandag t/m vrijdag € 310 € 260
Zaterdag € 565 € 360

Kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap.

Op woensdagochtend om 9.00 uur en om 9.30 uur wordt deze gelegenheid geboden. De voorwaarden:

 • Gratis trouwen is alleen mogelijk voor inwoners van de gemeente Zevenaar
 • De ceremonie vindt plaats op het gemeentehuis in een spreekkamer
 • De ceremonie heeft een sober karakter
 • De ceremonie duurt maximaal 10 minuten
 • Maximaal 8 personen (inclusief bruidspaar en getuigen)
 • De ambtenaar heeft geen persoonlijk kennismakingsgesprek

Optionele kosten

 • Trouw- of partnerschapsboekje: € 22,00
 • Gekalligrafeerd trouw- of partnerschapsboekje: € 40,00
 • Bijschrijving kind in trouw- of partnerschapsboekje € 7,50
 • Benoeming van een huwelijksambtenaar van een andere gemeente: € 50,00