Spoorverbeteringen Babberichseweg

Publicatiedatum: 
13 april 2017
De provincie Gelderland gaat het spoor op het traject Zevenaar-Didam aanpassen, zodat reizigers gemakkelijker met de trein kunnen reizen. Dit heeft gevolgen voor de spoorwegovergang aan de Babberichseweg. Het college van B en W heeft 28 maart 2017 besloten de spoorwegovergang op te heffen en een langzaamverkeertunnel aan te leggen.

Spoorverbeteringen

De spoorverbetering houdt in dat er een extra spoor wordt aangelegd tussen Zevenaar en Didam: van één naar twee sporen. Daarnaast zorgen aanpassingen aan het spoor ervoor dat treinen tussen Zevenaar en Wehl met een hogere snelheid kunnen rijden. Dit betekent een grote verbetering voor 18.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. Reizigers krijgen hierdoor een betere aansluiting in Arnhem met andere trajecten. Wel is uit onderzoek gebleken dat de spoorverdubbeling en de snelheidsverhoging leiden tot een toename van de veiligheidsrisico’s bij de overgang aan de Babberichseweg. Het is dan ook noodzakelijk deze overgang te sluiten.

Langzaamverkeertunnel

De Babberichseweg is een belangrijke langzaamverkeersroute. In overleg met de provincie Gelderland is daarom besloten dat er bij de spoorwegovergang een langzaamverkeertunnel komt.
Op die manier blijft er een veilige en directe verbinding bestaan voor het langzaamverkeer van de nieuwbouwwijk Groot Holthuizen en het centrum.

Planning

Volgens de voorlopige planning wordt begin 2019 wordt gestart met de werkzaamheden.
Naar verwachting zijn deze eind 2019 gereed.