Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Schrijf jij een winnende rap of gedicht over de redoute in de Revensweert?

5 maart 2020
Inwoners van de gemeente kunnen meedoen met een gedichtenwedstrijd. Aanleiding is de nieuwe redoute in de Revensweert. Inzendingen kunnen t/m 15 mei 2020 worden verzonden naar maw-tekst@outlook.com.

Schrijf jij een winnende rap of gedicht over de redoute in de Revensweert?

In de Revensweert bij Herwen verrijst een nieuwe redoute. Het is de vierde uitkijkheuvel in het Oude Rijn-gebied die de gelegenheid biedt om het landschap panoramisch te beleven en stil te staan bij de schoonheid en rijke historie van de omgeving.

De komst van deze redoute is een mooi moment om een wedstrijd te organiseren. Iedereen is uitgenodigd om zijn of haar poëtische indrukken van de omgeving van de Revensweert in te sturen. Dat mag een gedicht zijn, of een rap, maximaal 125 woorden. De bekroonde inzending komt op een van de informatiepanelen bij de heuvel en wordt bij de opening onthuld.

Hoe doe je mee?

Jouw inzending kun je van 5 februari tot 15 mei 2020 e-mailen naar maw-tekst@outlook.com, onder vermelding van “Gedichtenwedstrijd Redoute”. Vermeld in je e-mail je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer, zodat we contact met je kunnen opnemen. Het winnende stuk wordt in juni bekendgemaakt.

Vragen ter inspiratie

De nieuwe uitkijkheuvel verwijst fijntjes naar een wachttoren die in de Revensweert waakte tegen het Spaanse gevaar. Hij rijst op te midden van rietmoerassen, een paradijsje voor vogels als de roerdomp. Het roerige verleden van het gebied, het huidige vreedzame landschap en de opmars van de natuur in de omtrek prikkelen tot de volgende vragen:

Hoe ervaar jij de omgeving van de redoute in de Revensweert? Welke herinneringen wellen op? Welke verwachtingen koester je over het gebied? Wat vind je op deze plek het verdedigen waard? Welk signaal zou je vanaf de redoute de wereld in willen sturen? 

Meer over de redoute

De nieuwe redoute herinnert aan een wachttoren uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De Oranje-prinsen Maurits en Frederik Hendrik hebben méér dan 100 wachttorens laten bouwen langs de IJssel, de Neder-Rijn en de Waal. De torens gaven signalen af met rook- of vuurbakens als de Spanjaarden aan de overkant van de rivier opdoken. Ze staan symbool voor de beslissende rol van de rivieren in de verbeten strijd voor de Nederlandse vrijheid.

Wil je nog meer weten?

Download het “Rondje langs de redoutes” via play.google.com/store/apps/details?id=com.dutchrosemedia.liemerseroutes.