Samen werken aan een groen en klimaatbestendig erf: kom naar de informatie bijeenkomst
Ben je grondeigenaar en wil je helpen om jouw omgeving groener te maken? Een groene omgeving helpt om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Het zorgt ook voor verkoeling in de zomer en is goed voor planten en dieren. Op dinsdag 3 juni organiseren we een informatieavond over biodiversiteit en klimaat op je eigen erf. Je bent vanaf 19.15 uur welkom voor koffie en thee. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. We zien je graag in de Patio van de Turmac Cultuurfabriek (Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar). Aanmelden voor deze avond is niet nodig.
We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Er zijn meer hittegolven, lange periodes van droogte of juist meer regen in korte tijd. Ook gaat het slecht met de natuur en de biodiversiteit. Steeds meer grondeigenaren maken zich hier zorgen over. Zij willen graag iets doen op hun eigen terrein.
Maar hoe pak je dat aan? Waar kun je advies krijgen over hoe je je terrein inricht en onderhoudt? En waar kun je hulp krijgen bij het kopen van geschikte planten en zaden? Op dinsdag 3 juni geven we daar antwoord op. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) helpen we je graag op weg.
Groene klimaatadaptatie
Steeds meer particuliere grondeigenaren maatregelen treffen om hun terrein te vergroenen en toekomstbestendig in te richten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het voorkomen van hittestress door het creëren van schaduwplekken.
- Het vergroten van infiltratie van regenwater tijdens (hoos)buien.
- Het verbeteren van het watervasthoudend vermogen van de bodem tijdens periodes van droogte.
Om grondeigenaren te helpen, starten we een pilot in de gemeente Zevenaar. Deze pilot heet Vergroening voor klimaatadaptatie. Het is bedoeld voor grondeigenaren in het buitengebied van de Liemers. We werken samen met de gemeenten Westervoort en Duiven, de provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel. De pilot begint met een informatieavond op dinsdag 3 juni. Tijdens deze avond laten we voorbeelden zien van wat je zelf kunt doen op je terrein. Na de bijeenkomst kun je je aanmelden om mee te doen aan de pilot.
Van veldbezoek tot uitdeeldag
Een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) komt bij je langs om te kijken wat er mogelijk is op jouw terrein. Op basis van dit bezoek krijg je een plan met:
- Een schets van hoe je terrein eruit kan zien.
- Een lijst met planten die goed passen.
- Uitleg over wat de planten doen voor het klimaat.
- En een overzicht van de kosten en de financiële bijdrage.
Ga je akkoord? Dan wordt de beplanting besteld. In de winter is er een speciale uitdeeldag. Je krijgt dan de planten en duidelijke aanplantinstructies.
Kun je niet naar de informatieavond op 3 juni komen, maar wil je wel een veldbezoek met advies?
Meld je dan direct aan via de website van SLG.