Important message

De balies van het gemeentehuis zijn tijdelijk in de avond gesloten. De balies sluiten op maandag t/m donderdag om 17.00 uur en op vrijdag om 12.30 uur.

Regel uw trouwdag

Goed om te weten

Als eerste reserveert u een datum voor uw huwelijk. Na deze reservering ontvangt u van ons een bevestigingsmail. Bij deze mail ontvangt u ook de formulier voor de melding van uw voornemen om te trouwen. Reserveer met bovenstaande knop uw datum.

Er is in Nederland geen verschil meer tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap. De gang van zaken op de grote dag is precies hetzelfde en de kosten zijn gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

De informatie die u hier leest over trouwen geldt ook voor een geregistreerd partnerschap en voor het  omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Melding voornemen

Voordat u trouwt in Zevenaar, doet u hiervan een melding bij ons. Dit noemen we ook wel ondertrouw. Doe dit op tijd zodat we uw trouwdatum kunnen vastleggen en deze bijzondere dag samen met u goed kunnen regelen. U kunt al vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum een melding doen. Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.

Als u of uw partner een nationaliteit van een land buiten de EU heeft, neem dan minimaal 3 maanden voor het huwelijk contact met ons op zodat er voldoende tijd is om het huwelijk voor te bereiden.

Voorwaarden

  • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
  • U mag niet al getrouwd zijn.
  • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
  • U mag niet gedwongen worden.
  • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Getuigen

Bij het huwelijk zijn minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn.

Naamgebruik

Als u trouwt of uw partnerschap registreert, kunt u kiezen welke achternaam (geslachtsnaam) u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. Uw keuze legt u vast bij de melding van het voornemen om te trouwen.

De mogelijkheden zijn:

  • Alleen uw eigen achternaam.
  • Alleen de achternaam van uw partner.
  • Uw eigen achternaam, gevolgd door de achternaam van uw partner.
  • De achternaam van uw partner, gevolgd door uw eigen achternaam.

Alleen gebruik achternaam wijzigt

U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam (geslachtsnaam) blijft gelijk. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.

Bij de gemeente geeft u aan welke achternaam overheden moeten gebruiken, zoals de gemeente, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Andere instanties, zoals uw bank en verzekeraar, informeert u zelf over uw naamgebruik.

Beperkte gemeenschap van goederen

U trouwt in Nederland altijd in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u dit anders regelen, neem dan contact op met een notaris. Kijk voor meer informatie op de website notaris.nl.

De ceremonie en trouwlocatie

Ceremonie

Het ene bruidspaar wil trouwen met alles er op en er aan. Het andere bruidspaar wil graag een eenvoudige ceremonie of juist helemaal geen ceremonie. Alles kan in Zevenaar, want wij kennen drie mogelijkheden om een huwelijk te voltrekken: uitgebreid, eenvoudig en gratis.

Uitgebreide ceremonie

Als u voor een uitgebreide ceremonie kiest, dan trouwt u in de patio van het gemeentehuis of u kiest uw eigen locatie. U kunt een voorkeur opgeven voor een trouwambtenaar. Met de trouwambtenaar bespreekt u uw wensen voor de toespraak. Er zijn mogelijkheden voor een eigen invulling van de ceremonie. De ceremonie duurt maximaal 45 minuten. U kunt trouwen met een uitgebreide ceremonie op maandag t/m donderdag tussen 8.30 – 17.00 uur, op vrijdag van 8.30-16.15 uur. En op zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur. Wilt u buiten deze tijden trouwen? Dat kan als u trouwt op andere locatie dan het gemeentehuis. Overleg hiervoor met de trouwambtenaar.

Eenvoudige ceremonie

Op maandag t/m donderdag tussen 8.30-17.00 uur bieden wij de mogelijkheid voor een eenvoudige ceremonie. Deze vindt plaats in de patio van het gemeentehuis. Wij wijzen een trouwambtenaar aan u toe. De trouwambtenaar stuurt u vooraf een mail met vragen over u beiden. De trouwambtenaar houdt  een korte toespraak. Daarna geeft u elkaar het  ja-woord en wisselt u de ringen uit. Deze ceremonie duurt maximaal 20 minuten. 

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal gasten aangepast. U kunt op dit moment maximaal 25 gasten meenemen naar het gemeentehuis, dit is inclusief de getuigen.

Gratis ceremonie

Elke woensdag om 9.00 en 9.30 uur kunt u uw huwelijk gratis laten sluiten. Dit is alleen mogelijk als in ieder geval één van de partners in de gemeente Zevenaar woont. Deze ceremonie vindt plaats in een vergaderkamer in het gemeentehuis. Wij wijzen een trouwambtenaar aan u toe. U kunt maximaal 6 gasten meenemen, dit is inclusief de getuigen. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten.

Trouwlocatie

In de gemeente Zevenaar kunt u trouwen waar u maar wilt.

Trouwen in het gemeentehuis

U kunt trouwen in de patio van het gemeentehuis. Door het glazen dak is dit een mooie lichte ruimte. U bent van harte welkom om de patio te bezichtigen.

Kiest u voor een gratis ceremonie, dan trouwt u in een vergaderkamer in het gemeentehuis.

Zelf een locatie kiezen

Kiest u voor een uitgebreide ceremonie, dan kunt u ook kiezen voor een andere locatie in de gemeente. In een horecagelegenheid, de voetbalkantine , bij u thuis… . Waar u maar wilt, zolang de trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten. Wilt u op een andere locatie trouwen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Regel uw trouwlocatie voordat u melding van uw huwelijk bij ons maakt.

Vanwege de coronamaatregelen is het op dit moment niet mogelijk om thuis te trouwen.

Kosten

Uitgebreide ceremonie

Overzicht tarieven trouwlocatie 2022
  Gemeentehuis Andere locatie
Maandag t/m vrijdag € 335,15 € 283,55
Zaterdag € 613,55 € 386,70

Eenvoudige ceremonie

Een eenvoudige ceremonie kost € 144,35.

Kosten extra's

Overzicht kosten extra's
Trouw- of partnerschapsboekje € 23,50
Benoeming van huwelijksambtenaar van een andere gemeente € 52,30

Er is ook de mogelijkheid om gratis te trouwen (zie tabblad De ceremonie en trouwlocatie).

Kosten wijzigen of annuleren

Voor het wijzigen of annuleren van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap worden mogelijk kosten in rekening gebracht. 

Kosten wijzigen of annuleren
  Uitgebreide ceremonie Eenvoudige ceremonie Gratis ceremonie
Annulering binnen 1 maand voorafgaand aan de gereserveerde datum € 120,00 € 80,00    
Annulering 1 tot 3 maanden voorafgaand aan de gereserveerde datum  € 40,00 € 40,00    
Wijziging van de datum na inlevering de melding voornemen € 40,00 € 40,00 € 40,00
Annulering na inlevering de melding voornemen     € 40,00