Projectovereenkomsten spoorverbeterplan Zevenaar-Didam getekend

Publicatiedatum: 
3 november 2017
In het gemeentehuis Zevenaar hebben gedeputeerde Conny Bieze, burgermeester Jeroen Staatsen (Zevenaar), burgermeester Peter de Baat (Montferland) en Jan Mulder (Regiodirecteur Noord-Oost ProRail ) op 2 november 2017 hun handtekening onder de projectovereenkomsten voor de spoorverbetering Zevenaar-Didam gezet. ProRail start daarmee de aanbesteding voor aannemers die in 2018 de werkzaamheden uitvoeren. Het nieuwe spoor is klaar in 2019.

De Liemers en de Achterhoek beter bereikbaar

De treindienst Arnhem-Winterswijk vormt de ruggengraat van het openbaar vervoer voor de regio’s. Reizigers hebben straks een kortere reistijd, meer tijd om over te stappen in Arnhem en er is minder kans op vertragingen. Dat is economisch belangrijk, het maakt het wonen en werken in de Achterhoek en de Liemers nog aantrekkelijker. ‘Daarom werken we samen met ProRail, de gemeenten en de vervoerders langs het spoor aan deze spoorlijn’, aldus gedeputeerde Conny Bieze.  

Sneller en betrouwbaarder

De reistijd wordt voor beide richtingen met 2 minuten verkort. Met een ruimere overstaptijd halen reizigers de aansluiting met een intercity in Arnhem naar de Randstad of andere bestemmingen gemakkelijker. De treindienst wordt betrouwbaarder. Door vanaf station Zevenaar tot aan station Didam het spoor te verdubbelen van 1 naar 2 sporen, kunnen (inter)nationale reizigers- en goederentreinen elkaar voortaan passeren. De trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Dit betekent meer ruimte in de dienstregeling en minder vertragingen. Op dit moment scoort de dienstregeling goed op punctualiteit. Door de spoorverdubbeling en de snelheidsverhoging op dit traject wordt dit nog beter.

Extra maatregelen

De spoorwegovergang aan de Babberichseweg in Zevenaar wordt gesloten vanuit veiligheidsoverwegingen. Met de realisatie van een fiets- en voetgangerstunnel wordt de straat autoluw en voor een deel ingericht als een zogenoemde fietsstraat. Gemotoriseerd verkeer kan via de bestaande wegen van en naar Zevenaar-Oost rijden. ProRail verwacht tot 2020 bezig te zijn met de afbouw van de aangepaste spoorinfrastructuur zoals de nieuwe fiets- en voetgangersonderdoorgang bij de Babberichseweg in Zevenaar.

Kosten

De aanleg van de spoorverbeteringen kost €40 miljoen. De kosten (€16 miljoen) worden betaald door ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en provincie Gelderland (€24 miljoen). Daarvan worden aangelegd de spoorverdubbeling (circa 4 kilometer tussen station Zevenaar en Didam), de snelheidsverhoging, de fiets- en voetgangerstunnel Babberichseweg, de aanpassingen ‘onderliggende wegen’ (uitrit Hengelder, aansluitingen op overweg en dergelijke) en een bijdrage gerealiseerd aan het nieuwe viaduct Hengelder /A12.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de provincie Gelderland