Landschap met water en bomen

Nieuwe langdurige opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

10 augustus 2022
Inwonersnieuws

Er vluchten nog steeds veel Oekraïners naar Nederland vanwege de oorlog in hun thuisland. Daarom openen wij in september een nieuwe opvanglocatie aan de Vliegenwaard in Spijk.

De opvanglocatie aan de Vliegenwaard in Spijk is bedoeld voor langdurige opvang van vluchtelingen. Op deze locatie komen 25 chalets. In elke chalet kunnen zes vluchtelingen wonen. De chalets hebben een eigen sanitair, keuken en inventaris. Het kantoorpand op het terrein wordt een gezamenlijke ruimte. Hier kunnen de vluchtelingen met elkaar kletsen, een spelletje doen of studeren. We kunnen maximaal 150 Oekraïense vluchtelingen hier een veilig thuis bieden.

Regionale taak

Alle gemeenten in Nederland hebben de taak gekregen om vluchtelingen op te vangen. De gemeenten in de Veiligheidsregio Midden-Gelderland moeten samen zorgen voor minimaal 3000 opvangplekken. Onder andere de gemeenten Duiven, Westervoort, Arnhem en Zevenaar vallen onder de Veiligheidsregio Midden-Gelderland. Als gemeente Zevenaar moeten wij zorgen voor 190 opvangplekken. Met de locatie Vliegenwaard is er een grote stap gezet om hieraan te voldoen.