Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

16 januari 2020
Vanaf nu kunt u als aanstaande moeder vanaf het moment dat u 22 weken zwanger bent een gratis vaccinatie krijgen tegen kinkhoest. De vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Door de vaccinatie zijn baby's vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. In de meeste gevallen kan uw kindje zelf daarna een prik minder krijgen uit het rijksvaccinatieprogramma.

Aanmelden

In januari worden op verschillende plekken in de regio groepsvaccinatie sessies georganiseerd. De data en tijden vindt u op www.vggm.nl/kinkhoest. U moet u hiervoor aanmelden. Vanaf 1 februari 2020 kunt u voor de vaccinatie een afspraak maken op een consultatiebureau bij u in de buurt.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie op www.22wekenprik.nl