Landschap met water en bomen

Kerstversiering boven gemeentegrond: dit zijn de regels

04 november 2022
Inwonersnieuws

De kerstdagen staan weer voor de deur. Dat betekent dineren, cadeaus en natuurlijk kerstversiering. De een heeft genoeg aan een kleine kerstboom, maar de ander hangt het liefst zijn hele gevel vol met lampjes. Maar mag dat zomaar of zijn er regels voor het ophangen van kerst- of andere sfeerverlichting aan uw huis of in uw tuin? In dit nieuwsbericht leggen we het graag uit.

Zo zit het in onze gemeente

In principe mag en kan kerstverlichting in en om uw huis gewoon. Daar zitten wel een paar eisen aan: uw (kerst)decoratie mag geen hinder of gevaar veroorzaken voor omwonenden en/of openbare weggebruikers (denk aan veiligheidsdiensten zoals de brandweer en ambulance).

Als voorbeeld: u mag de versiering dus niet zomaar buiten uw eigen tuin op de weg zetten of bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal op straat binden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Als gemeente handhaven we hier dan ook op.

Het is dus toegestaan om uw eigen huis en tuin te versieren zoals u wilt (op eigen terrein), maar zorg er wel voor dat zaken niet kunnen omvallen of in brand kunnen vliegen.

Kerstverlichting in de gemeente