Landschap met water en bomen

Investeer in uw woning en bespaar energie én geld

03 augustus 2023
Inwonersnieuws

Wilt u uw huis duurzamer maken of verbeteren? Maar heeft u onvoldoende spaargeld voor energiebesparende maatregelen of een verbouwing? De gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland bieden woningeigenaren een lening met een gunstige rente. Daarmee kunt u investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook een verouderde badkamer of keuken vernieuwen.

“De Stimuleringslening Toekomstbestending Wonen combineert meerdere dingen in één lening”, vertelt wethouder Bart Kagei. “Denk aan energie besparen door betere isolatiemaatregelen en uw woning levensloopbestendig maken met een slaapkamer op de begane grond. Of funderingsherstel combineren met een nieuwe badkamer. Een verbouwing is vaak een mooi moment om duurzame maatregelen mee te nemen. Bijvoorbeeld door in uw nieuwe keuken elektrisch te koken in plaats van op gas. En door meteen dakisolatie mee te nemen wanneer u geld leent voor asbestsanering.”

Zonnepanelen, HR++ glas en isolatie populair

Elk jaar vragen 200 huishoudens in de gemeente Zevenaar een lening aan. Voor elke lening geldt dat er minimaal één energiebesparende maatregel in moet zitten. Kagei: “Vooral zonnepanelen, HR++ glas en isolatie van vloer, dak en gevel zijn populair. Afgelopen winter zagen we een toename in aanvragen voor hybride en elektrische warmtepompen. Daarmee kunt u flink op gas besparen. Zeker met hoge energieprijzen is dat aantrekkelijk.”

Lagere maandlasten én een comfortabeler woning

“Wat u op uw energierekening bespaart, kun u (deels) gebruiken om de lening mee af te lossen”, zegt Kagei. “Misschien houdt u zelfs nog wat over, want woningeigenaren kunnen bij de Rijksoverheid subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen. Dat betekent dus lagere maandlasten, een comfortabeler woning én een huis dat in waarde stijgt dankzij duurzame maatregelen en kwaliteitsverbeteringen.”

Woningen toekomstbestendig maken voor nu en later

De gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland willen huizenbezitters helpen en zo veel mogelijk woningen toekomstbestendig maken. Kagei: “De CO2-uitstoot moet omlaag. Daarom moeten we energie besparen en duurzaam opwekken. Dat doen we voor onszelf, de generaties van onze (klein)kinderen en die daarna. Bij toekomstbestendigheid horen ook levensloopbestendig en comfortabel wonen. Daarom kunnen woningeigenaren geld lenen voor zowel energiebesparing als woningverbetering. En dat allemaal tegen een gunstige rente en met de mogelijkheid om altijd boetevrij af te lossen.”

Afhankelijk van leeftijd, inkomen en eventuele overwaarde op een woning is er voor bijna iedere woningeigenaar in de provincie Gelderland een Stimuleringslening Toekomstbestendig Wonen. Ouderen met overwaarde op hun woning kunnen een Verzilverlening afsluiten zonder extra maandlasten. Op de pagina Stimuleringslening vindt u meer informatie.