Important message

Het gemeentehuis is geopend van maandag t/m donderdag 8.30-17.00 uur en op vrijdag 8.30-12.30 uur. Op de pagina Coronavirus vindt u alle corona-informatie, o.a. over de gemeentelijke dienstverlening.

Informatie over sporten

Het kabinet heft alle fysieke beperkingen voor alle sporten per 1 juli op. Sporters kunnen weer volledig aan de slag in recreatief- en wedstrijdverband. De versoepeling geldt ook voor contactsporten als judo en boksen. Dat heeft premier Markt Rutte woensdagavond 24 juni bekendgemaakt in zijn persconferentie.

Landelijke wijzigingen sport

In het kort de spelregels voor het sporten: 

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensportaccommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport. 
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Wedstrijden en toernooien

Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen  weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen. Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden. 

Op de site van de Rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen over het coronavirus en sport.

Gemeente Zevenaar

De gemeente heeft contact met verenigingen in Zevenaar over de wijzigingen in de corona-aanpak met betrekking tot sporten en de gevolgen daarvan voor sportverenigingen.

Zevenaar volgt de landelijke richtlijnen m.b.t. het coronavirus en sport. Sporten in groepsverband is vanaf 1 juli  zowel binnen als buiten weer toegestaan. Wel moet buiten het sporten om, nadat een training of wedstrijd is afgelopen, 1,5 meter afstand tussen sporters onderling worden aangehouden.  Sportscholen gaan  vanaf 1 juli weer (binnen) open. 

Protocol ‘Verantwoord Sporten’

Het protocol ‘Verantwoord Sporten’ geeft richting aan een goed en veilig verloop van de georganiseerde sportactiviteiten. Daarnaast zijn er algemene veiligheids- en hygiëne voorschriften. Onder ‘Downloads’ zijn diverse documenten te vinden die de verenigingen ontvangen hebben.

Vragen?

Stuur een e-mail naar sportencorona@zevenaar.nl. Wij proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Downloads

pdf Protocol verantwoord sporten (PDF, 1.29 MB) pdf Handreiking Verantwoord beheer en gebruik binnensportaccommodaties (PDF, 849.24 KB) pdf Algemene veiligheids- en hygiëne voorschriften (PDF, 1.12 MB) pdf Noodverordening VGGM 15 juli 2020 (PDF, 1.4 MB)

Bekijk de factsheet van de Rijksoverheid van 24 juni hieronder. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Factsheet Rijksoverheid over sporten, sportwedstrijden en sportevenementen

 

Overig

Posters, flyers en signing

Ten behoeve van het openstellen van de sportaccommodaties heeft NOC*NSF met Vereniging Sport en Gemeenten materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden door sportparken en sportaanbieders. Er is een set posters, flyers en enige signing ontwikkeld met richtlijnen op basis van het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd. De materialen zijn vergelijkbaar met die u op dit moment ook in bijvoorbeeld supermarkten kunt zien hangen. Accommodaties kunnen zo snel en gemakkelijk ‘coronaproof’ worden gemaakt. De visuals zijn sportgeneriek, zodat alle bonden, clubs en andere sportaanbieders het kunnen delen en gebruiken.

TASO-regeling voor amateursportorganisaties

De Rijksoverheid stelt 19,5 miljoen euro beschikbaar om amateursportorganisaties die door de coronamaatregelen schade hebben geleden, tegemoet te komen. Samengevat komt deze zogeheten TASO-regeling op het volgende neer:

  • De Minister voor Medische Zorg verstrekt op aanvraag een tegemoetkoming aan een amateursportorganisatie die ten minste 20% aan omzetverlies heeft geleden door de coronamaatregelen.
  • Een amateursportorganisatie komt slechts eenmaal in aanmerking voor een tegemoetkoming op grond van onderhavige beleidsregel.
  • De minister keurt de aanvraag af als de aanvrager al een tegemoetkoming voor doorlopende lasten ontvangt op grond van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19.