‘Ik val op!’ fietsverlichtingscampagne in gemeente Zevenaar

4 december 2019
Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers én andere weggebruikers. Gemeente Zevenaar levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom staat het campagneteam van ‘Ik val op!’ op 10 december van 16.00 - 19.00 uur op het Raadhuisplein/Arnhemseweg in het centrum van Zevenaar. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt, deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen maken kans op een mooie prijs.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Ik val op!

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden circa 36 acties plaats in Gelderland en Overijssel.
Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid belangrijk vinden en de acties op straat faciliteren. De campagne duurt tot eind maart 2020.