Important message

De balies van het gemeentehuis zijn tijdelijk in de avond gesloten. De balies sluiten op maandag t/m donderdag om 17.00 uur en op vrijdag om 12.30 uur.

Hulp bij hoge energienota voor mensen met laag inkomen

23 december 2021
De energietarieven stijgen hard. Zo hard dat het kan zijn dat u in de problemen komt om uw gas en licht te betalen. Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen een eenmalige energietoeslag krijgen van ongeveer 200 euro. Het kabinet heeft hiervoor 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente zorgt dat deze eenmalige energietoeslag bij de juiste huishoudens terecht komt. Deze tegemoetkoming komt bovenop de eerder toegezegde verlaging van de energiebelasting.

Voor wie?

De gemeente maakt de energietoeslag in het 1e kwartaal van 2022 automatisch over naar huishoudens met een bijstandsuitkering. Ook IOW-gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen komen in aanmerking voor deze toeslag.

Aanvragen nog niet mogelijk

Gemeenten zijn niet op de hoogte van de inkomens van alle inwoners. Daarom moeten mensen met een laag inkomen de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe en vanaf wanneer dit kan. Aanvragen kan op dit moment dus nog niet.
Wij verwachten dat u het eerste kwartaal van 2022 een aanvraag kunt indienen. We houden u op de hoogte via de Zevenaar Post, de website en onze social media kanalen.

Nu problemen met betaling energierekening?

Heeft u nu problemen met de betaling van uw energierekening? Neem dan contact op met uw energieleverancier om een betalingsregeling te treffen. Lukt dit niet en dreigt u afgesloten te worden? Bel dan naar team Schuldhulpverlening van de gemeente: (0316) 595 111. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot en met 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Dan kunnen zij helpen bij het kijken naar een oplossing!

Gratis energiecoachgesprek of webinar voor een lagere rekening

Wilt u weten hoe u uw energierekening omlaag kunt krijgen? Onze energiecoaches helpen graag! De energiecoach komt bij u aan huis en bekijkt samen met u de mogelijkheden voor energiebesparing. Kijk voor het maken van een afspraak op de website van het Regionaal ergieloket.

In het online webinar ‘Energiebesparen voor huurders: waarom en hoe?’ krijgt u tips over hoe u energiekosten kunt besparen. Op de website van het Regionaal energieloket ziet u wanneer deze webinars gehouden worden en hoe u zich kunt aanmelden.